Trecuţi pe planul secund din cauza efectelor crizei migranţilor care loveşte puternic nord-estul Parisului, mahalalele Romilor din cartierul parizian Porte de la Villette (arondismentul 19) s-au scufundat în uitare.
Cu toate acestea, aproximativ patruzeci de barăci improvizate adăpostesc o sută de persoane, inclusiv douăzeci şi cinci de copii aproape complet abandonaţi de la începutul izolării.
Unii au plecat deja în România
Când a izbucnit epidemia unii dintre cei care veniseră de mai putin de un an au fugit în România şi Ungaria, unde au fost plasaţi în carantină, în „condiţii extrem de dure" , conform mărturiilor primite de familiile care au ramas în Paris.
Ceilalţi au ales să rămână în mahalaua de la Porte de la Villette, una dintre ultimele mahalale din Capitala franceză.
Acum sunt lipsiţi de orice venit. „Unii traiau din fier vechi, sau erau cerşetori, lucrători la negru în construcţii ... Activităţi care nu mai există de când Parisul e izolat", spune André Feigeles, din colectivul Rom Paris, una dintre ultimele asociaţii, împreună cu Secours Catolic, care încă merg acolo.
Astăzi ei nu mai reuşesc să-şi cumpere mâncare, în special cartofi, roşii, pui. Nici ulei, apă, lapte praf şi scutece pentru copii sau butelii de gaz: ei isi gătesc singuri deci nevoile lor nu corespund întotdeauna cu distribuţiile alimentare ale asociaţiilor. "
Reuniti în cadrul asociaţiei Constructorilor de Cabane, familiile de romi au deschis un fond care le-a permis să obţină aproape 3.400 de euro pentru achiziţionarea de necesităţi de bază. "Momentan, niciunul dintre ei nu este bolnav, subliniază André Feigeles, dar trebuie să evităm cu orice preţ o criză umanitară in inima Parisului. "
Tabăra de romi urma să fie evacuată pe 16 martie
Ironia sorţii, tabara de romi urma să fie evacuată pe 16 martie, chiar înainte de începerea izolării. Fuseseră rezervate deja camere de hotel pentru familiile cu copii înainte ca operaţia să fie anulată.
Cu toate acestea chiar dacă beneficiază de maâncarea la pachet distribuite de asociaţii, locuitorii mahalalelor se află "într-o mare stare de anxietate", asigură André Feigeles. "Le-a trebuit un timp pentru a înţelege ce se întâmplă şi ce înseamnă izolare. Pentru aceste persoane care au refuzat întotdeauna ajutorul asociaţiilor si au dorit să se descurce singuri în familie, situaţia este foarte complicată.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News