Roxana Mînzatu, nominalizată de premierul Ciolacu pentru funcția de comisar european

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Roxana Mînzatu e nominalizarea României pentru postul de comisar european.

Roxana Mînzatu a fost nominalizată de premierul Marcel Ciolacu pentru postul de comisar european. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp.

Ciolacu a anunţat iniţial că intenţionează să-l nominalizeze pe Victor Negrescu pentru acest post. 

Cine este Roxana Mînzatu

 

Roxana Mînzatu, care deține funcția de secretar de stat, conduce Departamentul pentru evaluare integrată și monitorizarea programelor finanțate din fonduri publice și europene. În vârstă de 44 de ani, Mînzatu este absolventă a Facultății de Științe Politice și Administrative (specializarea Științe Politice în Engleză) din cadrul Universității din București, promoția 2002. Ea deține un masterat în integrare europeană, obținut în 2005, și a finalizat programul Public Leadership Credential la Harvard Kennedy School of Government în 2022.

Potrivit CV-ului său, publicat pe site-ul Guvernului, Roxana Mînzatu are o experiență vastă în domeniul fondurilor europene, acumulată atât în sectorul privat și cel nonguvernamental, cât și prin diverse funcții publice. Cariera sa a început în 2004 ca și consilier de integrare în Ministerul Integrării Europene, după care a activat ca și consultant, manager de proiect și formator în companii din București, Bruxelles și Brașov. De asemenea, a condus fundația Școala Română de Afaceri – Brașov și a fost implicată în pregătirea și implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene și naționale, colaborând cu companii, administrații publice locale și organizații non-guvernamentale.

Pe lângă aceste activități, Roxana Mînzatu a ocupat și funcții publice de rang înalt. A fost consilier județean PSD în Consiliul Județean Brașov în două mandate (2004-2008, 2011-2012) și a deținut funcția de subprefect al județului Brașov în 2009. În 2015, ca secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene și ulterior ca președinte al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, a coordonat strategia de reformă a achizițiilor publice și a contribuit la elaborarea pachetului de legi în acest domeniu. De asemenea, a servit ca deputat PSD Brașov între decembrie 2016 și decembrie 2020 și a fost ministru al fondurilor europene între 10 iunie și 4 noiembrie 2019.

Victor Negrescu spune că Ursula von der Leyen a cerut o femeie pentru această funcție

 

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat luni că preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi cerut o femeie din partea României pentru funcţia de comisar european.

"Îi mulţumesc prim-ministrului pentru faptul că a menţionat în ultimele trei săptămâni numele meu. După cum ştiţi, România nu a formulat nicio propunere oficială şi fiind acum alături de Belgia, ultimele două state care nu au formulat o propunere oficială, avem o discuţie în prezent cu preşedinta Comisiei Europene privind respectarea echilibrului de gen. Preşedinta Ursula von der Leyen a cerut, se pare, o femeie din partea României, pentru a încerca să aibă această paritate la nivelul Comisiei Europene. Acesta este criteriul. Eu, personal, în ultimele trei săptămâni, am căutat să fac tot posibilul să prezint ceea ce am realizat la nivelul Parlamentului European, sunt vicepreşedintele Parlamentului European, vicepreşedintele socialiştilor europeni şi, evident, îmi este imposibil să respect acel criteriu pe care Ursula von der Leyen l-a introdus în discuţiile care s-au purtat cu Executivul României", a spus Negrescu, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel