Rulada cu cafea este un desert perfectă pentru a fi servită la sfârșitul unei cine cu prietenii. Totodată, poate fi servită și ca o gustare pentru adulți la cafea.
Este ideală atât pentru sezonul de iarnă, însoțit de o ceașcă de cafea fierbinte, cât și pentru vară, cu o băutură răcoritoare sau o cafea rece.
Pregătirea ei nu este deloc dificilă, iar imaginiația e limita. Crema poate fi îmbogățită cu bucăți de ciocolată neagră, iar suprafața poate fi decorată cu o ganache de ciocolată sau cu un praf de cacao.
Ingrediente (pentru 8 persoane)
Pentru aluat:
- 130 g zahăr pudră
- 4 ouă
- 100 g făină 00
- 8 g praf de copt
- 1 linguriță de aromă de vanilie
- 4 g de cafea solubilă (opțional)
Pentru cremă ai nevoie de:
- 200 ml de smântână proaspătă
- 250 g de brânză mascarpone
- 30 ml cafea espresso
- 100 g zahăr pudră
- cacao amară
Ruladă cu cafea. Mod de preparare
Începem pregătirea ruladei noastre cu cafea prin realizarea blatului: într-un bol, bateți ouăle și zahărul pudră cu un mixer electric. Trebuie să le amestecăm bine, până când amestecul devine foarte cremos și mai deschis la culoare. Se adaugă o linguriță de aromă de vanilie.
Încorporăm făina cernută și apoi praful de copt. Se amestecă bine, astfel încât să nu se formeze cocoloașe.
Pentru un plus de aromă, poți adăuga 4 grame de cafea solubilă (acest ingredient este opțional).
Turnați amestecul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și folosiți o spatulă pentru a-l distribui uniform.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 180° timp de 10 minute, dacă cuptorul este ventilat, sau timp de 15 minute dacă este static.
După ce aluatul este gata, puneți deasupra o a doua foaie de hârtie de copt și lăsați să se răcească complet. Această operațiune este importantă pentru a nu-l lăsa să se usuce și pentru a-l putea rula fără a-l rupe.
Cum pregătim crema pentru ruladă cu cafea.
Se amestecă brânza mascarpone cu zahărul pudră, apoi se toarnă cafeaua. Separat, într-un alt bol, se bate frișca proaspătă și apoi se încorporează ușor în restul de cremă.
Se îndepărtează ușor foaia de hârtie de copt de pe suprafața aluatului de biscuiți, apoi se întinde crema proaspăt preparată, nivelând-o bine cu ajutorul unei spatule.
Cu ajutorul hârtiei, înfășurați-o pentru a forma o rolă.
Închideți bine hârtia și la capete și puneți-o la frigider pentru aproximativ 4 ore.
Înainte de a servi acestă ruladă cu cafea, pudrați cu praf de cacao.
Sfaturi
Pentru ca rulada cu cafea să nu se răstoarne în timpul perioadei de păstrare la frigider, aveți grijă să sigilați bine hârtia de copt. Alternativ, dacă aveți una de mărimea potrivită, puteți pune rulada într-o formă de chec.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News