Rusia a început contraofensiva în Kursk și a recâștigat 10 localități 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Rusia începe să-și recâștige teritoriile pierdute în zona Kursk. 

Ministerul Apărării din Rusia afirmă că forțele sale au recapturat 10 așezări care fuseseră preluate de forțele ucrainene într-o incursiune surpriză în regiunea de frontieră Kursk a Rusiei, luna trecută.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat că Rusia a început "acțiuni contraofensive, care se desfășoară conform planului nostru ucrainean".

Rusia a declarat că "Unitățile Nordului" au recucerit așezările în decurs de două zile în zona din jurul localității Snagost, pe flancul vestic al regiunii ocupate de Ucraina în cadrul campaniei lansate pe 6 august.

Primele indicii ale unei contraofensive au venit de la comandantul forțelor speciale cecene, general-maior Apti Alaudinov, care a spus că șase brigăzi ucrainene au suferit pierderi grele.

Armata ucraineană încearcă să reziste

 

Un ofițer ucrainean care luptă în regiunea Kursk a declarat pentru BBC că aceasta contraofensiva rusă a început la vest de Sudzha.

"Lupele sunt foarte dure și situația nu este în favoarea noastră în acest moment", a spus ofițerul, sub condiția anonimatului.

Ofensiva Ucrainei a fost lansată aparent cu scopul de a distrage atenția Rusiei de la avansul său în estul Ucrainei. Ucraina susține că a capturat până la 1.300 de kilometri pătrați de teritoriu rusesc. 

Cu toate acestea, forțele rusești au continuat să captureze sate în estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Pokrovsk.

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA au spus că dimensiunea, amploarea și perspectivele potențiale ale contraofensivei rusești sunt neclare și este prematur să se tragă concluzii.

Un cont de pe rețelele de socializare asociat cu o brigadă ucraineană a spus că forțele rusești au lansat neașteptat atacul lor lângă Snagost și că ucrainenii pierd teren. 

Rușii au reușit să treacă râurile

 

În săptămânile de când forțele ucrainene au intrat în regiunea Kursk, au distrus trei poduri peste râul Seym pentru a ține rușii la distanță, precum și mai multe poduri de pontoane ridicate ulterior.

Cu toate acestea, rapoartele sugerează că rușii au reușit să traverseze atât râul Seym, cât și alte râuri mai mici, ca parte a contraofensivei lor.

Expertul militar rus Anatoly Matviychuk a declarat pentru ziarul Moskovsky Komsomolets că mai mult de 100 de kilometri pătrați de teritoriu au fost recapturați și că "rezervele, întăririle și aprovizionarea logistică ale inamicului nu mai pot ajunge în regiunea Kursk".

Armata rusă a fost luată prin surprindere de amploarea și intensitatea incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk la începutul lunii trecute.

Deși Moscova a fost surprinsă de ușurința cu care forțele ucrainene au capturat orașe și sate, inclusiv Sudzha, președintele Vladimir Putin a declarat aproape o lună mai târziu că acestea au eșuat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel