Guvernul Rusiei a naționalizat o fabrică importantă care a aparținut grupului Renault și intenționează să o folosească pentru a reînvia celebra marcă sovietică Moskvitch. Acesta este primul transfer major de active private în proprietatea statului, după ce oficialii ruși au amenințat că vor naționaliza întreprinderile occidentale care își suspendă activitatea din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, potrivit publicației The Moscow Times, citată de Digi24.
"Am decis să listez fabrica ca un bun al orașului și să reiau producția sub marca istorică Moskvitch", a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin.
„Vom deschide o nouă pagină în istoria Moskvitch în 2022”, a mai spus el, promițând că va păstra „majoritatea” personalului și subcontractanții fabricii Renault.
Renault Group a anunțat luni că va semna acordurile de cedare a filialei Renault Rusia şi a participării sale în Avtovaz
Consiliul de Administrație al Renault Group a aprobat în unanimitate semnarea acordurilor privind cedarea a 100% din acțiunile deținute de Renault Group în filiala Renault Rusia către primăria orașului Moscova şi a 67,69% din capitalul Avtovaz către institutul rus NAMI, anunța un comunicat al companiei.
NAMI este institutul central rus de cercetare şi dezvoltare a automobilelor şi motoarelor. Realizarea acestor tranzacții nu este supusă niciunei condiții, toate autorizațiile necesare fiind deja obținute.
Acordul prevede o opțiune de cumpărarea de către Renault Group a participaţiei sale în cadrul Avtovaz, care poate fi exercitată în anumite perioade în cursul următorilor șase ani.
„Azi am luat o decizie dificilă dar necesară, în deplină responsabilitate faţă de cei 45.000 de salariați pe care îi avem în Rusia, în dorința de a menține performanța Grupului şi a posibilității de a reveni în viitor în această țară, într-un context diferit. Am încredere în capacitatea Renault Group de a accelera transformarea sa şi de a-şi depăși obiectivele pe termen mediu”, a declarat Luca de Meo, CEO Renault Group.
Aşa cum s-a anunţat la data de 23 martie, în cadrul rezultatelor primului semestru 2022 va fi integrată o taxă de ajustare fără numerar corespunzătoare valorii contabile a fondului comercial şi a imobilizărilor corporale şi necorporale consolidate ale Grupului în Rusia. La 31 decembrie 2021 această valoare se ridică la 2,195 miliarde de euro. Activitățile din Rusia nu vor mai fi consolidate în conturile semestriale ale Renault Group care urmează să fie raportate la 30 iunie 2022 şi vor fi tratate ca activități abandonate în aplicația IFRS 5.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News