Rusia a pregătit marina să lovească ținte din Europa, inclusiv din România, cu rachete nucleare

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Marina rusă, antrenată pentru a lovi ținte din Europa cu rachete nucleare
Marina rusă, antrenată pentru a lovi ținte din Europa cu rachete nucleare

Rusia și-a antrenat marina militară pentru a ținti obiective din Europa, cu ajutorul unor rachete cu capacitate nucleară într-un potențial conflict cu NATO, arată datele din mai multe dosare secrete consultate de publicația Financial Times. Hărți ale unor ținte atât de îndepărtate precum coasta de vest a Franței și Barrow-in-Furness din Regatul Unit sunt detaliate într-o prezentare pentru ofițerii ruși, înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei. FT a relatat anterior, pe baza aceluiași pachet de 29 de dosare militare ruse secrete, că Moscova a repetat utilizarea armelor nucleare tactice în primele etape ale unui conflict cu o mare putere mondială.

Cele mai recente dezvăluiri arată cum Rusia și-a imaginat un conflict cu Occidentul care să depășească cu mult granița imediată a NATO, planificând o serie de lovituri copleșitoare în Europa de Vest. Documentele au fost predate publicației Financial Times de către surse occidentale.

Dosarele, întocmite între 2008 și 2014, includ o listă de ținte pentru rachete care pot transporta fie focoase convenționale, fie arme nucleare tactice. Ofițerii ruși subliniază avantajele utilizării loviturilor nucleare într-un stadiu incipient.

Prezentarea indică, de asemenea, că Rusia a păstrat capacitatea de a transporta arme nucleare pe nave de suprafață, o capacitate care, potrivit experților, implică riscuri suplimentare semnificative de escaladare sau accidente.

Documentul menționează că "manevrabilitatea ridicată" a marinei îi permite să efectueze "lovituri bruște și preventive" și "lovituri masive cu rachete ... din diferite direcții". Acesta adaugă că armele nucleare sunt "de regulă" destinate utilizării "în combinație cu alte mijloace de distrugere" pentru a atinge obiectivele Rusiei. 

Rusia a cartografiat "sute, dacă nu mii" de ținte din toată Europa

 

Analiștii care au analizat documentele au declarat că acestea sunt în concordanță cu modul în care NATO a evaluat amenințarea atacurilor cu rachete cu rază lungă de acțiune ale marinei ruse și viteza cu care Rusia ar recurge probabil la utilizarea armelor nucleare.

Hărțile, care au fost realizate mai degrabă în scopuri de prezentare decât pentru utilizare operațională, ilustrează un eșantion de 32 de ținte ale NATO în Europa pentru flotele navale ale Rusiei.

Dar William Alberque, un fost oficial NATO care lucrează acum la Centrul Stimson, a declarat că eșantionul reprezintă o mică parte din "sute, dacă nu mii, de ținte cartografiate în întreaga Europă ... inclusiv ținte militare și de infrastructură critică".

Capacitatea Rusiei de a lovi în întreaga Europă înseamnă că țintele de pe întreg continentul ar fi în pericol de îndată ce armata sa ar intra în luptă cu forțele NATO în țările din prima linie, cum ar fi statele baltice și Polonia, au declarat analiști și foști oficiali. 

"Conceptul lor de război este războiul total", a declarat Jeffrey Lewis, profesor la Middlebury Institute of International Studies din Monterey, care studiază controlul armamentelor.

"Ei văd aceste lucruri [focoasele nucleare tactice] ca arme cu potențial de câștig al războiului", a adăugat el. "Vor dori să le folosească și vor dori să le folosească destul de repede".

Armele nucleare tactice, care pot fi lansate de rachete terestre sau maritime sau de avioane, au o rază de acțiune mai scurtă și sunt mai puțin distructive decât armele "strategice" mai mari concepute pentru a viza SUA.

Cu toate acestea, ele pot elibera în continuare mult mai multă energie decât cele lansate asupra orașelor Nagasaki și Hiroshima în 1945.

Președintele rus Vladimir Putin a recurs în mod repetat la amenințări la adresa aliaților europeni ai Ucrainei pentru a îndepărta sprijinul militar occidental pentru Kiev.

"Ei trebuie să își amintească că sunt state mici, dens populate", a declarat el în luna mai, mai scrie sursa citată.

În România, țintele sunt Podul Giurgiu-Ruse, baza militară de la Deveselu și portul Constanța. 

-------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel