Prin sentință, Curtea Europeană a Drepturilor Omului ceruse autorităților din Rusia să îl elibereze imediat pe opozantul Aleksei Navalnîi, cel mai proeminent critic al Kremlinului, avertizând că, în caz contrar, convenția europeană a drepturilor omului va fi încălcată.
De partea cealaltă, ministrul rus al justiției a respins solicitarea instanței europene, despre care spune că este „nefondată și ilegală”, iar ministerul rus de externe a denunțat-o ca fiind parte din ingerințele Occidentului în afacerile interne ale Rusiei.
Navalnîi a fost arestat luna trecută, când a revenit în țară din Germania
În vârstă de 44 de ani, Aleksei Navalnîi s-a remarcat de-a lungul ultimilor ani drept principalul critic al președintelui rus Vladimir Putin. Opozantul a fost arestat luna trecută, când a revenit în țară din Germania, unde stătuse cinci luni pentru a se recupera după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, un atac pe care l-a pus pe seama Kremlinului. Autoritățile ruse au negat vehement acuzația.
În februarie, o instanță din Moscova l-a condamnat pe Aleksei Navalnîi la doi ani și opt luni de închisoare pentru că a încălcat termenii probațiunii sale în perioada în care se trata în Germania. Probațiunea fusese dispusă într-un dosar de delapidare – în care opozantul rus primise o condamnare cu suspendare – pe care Navalnîi l-a catalogat drept unul fabricat și despre care instanța europeană a spus că a fost ilegal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News