Rusia amenință să distrugă sateliții occidentali folosiți pentru a ajuta Ucraina: "Sunt o țintă legitimă"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Rusia avertizează că sateliții occidentali folosiți pentru a ajuta Ucraina "sunt o țintă legitimă". 

Un important oficial din Ministerul de Externe rus a declarat că sateliţi comerciali ai Statelor Unite şi aliaţilor lor ar putea deveni ţinte legitime pentru Rusia dacă ar fi implicaţi în războiul din Ucraina, relatează joi Reuters.

"Infrastructura cvasi-civilă poate fi o ţintă legitimă pentru o lovitură lansată ca represalii", a declarat Konstantin Voronţov, director adjunct al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armelor din Ministerul de Externe rus, citat de TASS.

"Vorbim despre implicarea de componente ale infrastructurii spaţiale civile, inclusiv comercială, de către Statele Unite şi aliaţii lor în conflicte armate", a afirmat Voronţov la Naţiunile Unite, potrivit TASS.

Războiul lansat de Rusia în Ucraina a provocat zeci de mii de morţi, a subminat redresarea economică globală post-COVID-19 şi a declanşat cea mai gravă confruntare cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, notează Reuters, preluat de Agerpres.

Australia va instrui militari ucraineni şi va trimite Ucrainei mai multe vehicule blindate

 

Australia a anunţat joi că va trimite 70 de militari în Regatul Unit, pentru a contribui la instruirea forţelor ucrainene, transmite Reuters. Totodată, australienii vor livra Ucrainei încă 30 de vehicule blindate, pentru a contribui la apărarea acestei ţări invadate de Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declanşat atacul împotriva Ucrainei în februarie, susţinând că este vorba de o aşa-numită "operaţiune militară specială" pentru a îndepărta conducerea de la Kiev, pe care a acuzat-o de extremism de tip nazist. Ucraina şi Occidentul au respins afirmaţia ca nefondată şi au denunţat agresiunea neprovocată.

"În prezent ne aşteptăm ca acest conflict să se prelungească", a declarat televiziunii ABC ministrul australian al apărării, Richard Marles.

Pachetul de asistenţă militară anunţat de el valorează circa 655 de milioane de dolari australieni, sumă echivalentă cu 425 de milioane de dolari americani.

"Suntem conştienţi că Ucraina are nevoie acum de sprijin pe termen mai lung, dacă intenţionăm să îi asigurăm o poziţie din care să poată soluţiona acest conflict în termenii săi", a arătat Marles.

Militarii australieni urmează să ajungă în Regatul Unit în ianuarie anul viitor. Ei vor participa la un exerciţiu de instruire sub comandă britanică, însă nu vor merge în teatrul de operaţiuni din Ucraina, a precizat ministrul.

Australia este unul din cei mai mari contributori din afara NATO la asistenţa occidentală pentru Ucraina. Australienii au trimis până acum ajutoare şi echipament pentru apărare şi a interzis exportul către Rusia al aluminei şi minereurilor de aluminiu, inclusiv a bauxitei. De asemenea, guvernul de la Canberra a sancţionat sute de persoane şi entităţi ruse.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a mulţumit Australiei pentru cel mai recent ajutor. El a afirmat într-un mesaj pe Twitter că vehiculele blindate australiene Bushmaster "au dat rezultate excelente pe câmpul de luptă", ceea ce a determinat Kievul să solicite mai multe. "Nu vom uita niciodată sprijinul Australiei", a adăugat şeful diplomaţiei ucrainene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel