Garda Naţională Rusă (Rosgvardia), Serviciul Federal de Securitate, Serviciul Federal al Penitenciarelor, Ministerul rus al Afacerilor Interne, Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul Federal de Pază şi Protecţie, Serviciul de Informaţii Externe, SVR, Agenţia Rezervei Federale şi Direcţia Principală pentru Programe Speciale a Preşedintelui Rusiei au dreptul de a face achiziţii de la un singur furnizor, anunţă Cabinetul rus, pe site-ul instituţiei. Necesitatea unei astfel de decizii luate de guvern este explicată prin operativitate.
Fără organizarea unei licitaţii, autorităţile ruse vor putea să aloce rapid bani de la buget pentru achiziţia de muniţie şi de alte bunuri pentru subunităţile militare care participă la război, să repare echipamentele militare şi speciale şi să îndeplinească alte sarcini, explică ordonanţa guvernului. Iniţiativa a aparţinut Consiliului de coordonare din subordinea guvernului, explicând-o prin necesitatea de a asigura nevoile militare ale forţelor ruse din Ucraina, în urma semnării unui decret de preşedintele rus, Vladimir Putin, pe 21 octombrie.
Din consiliu fac parte 19 membri, fiind condus de premierul rus Mihail Mişustin. Acest consiliu se va ocupa şi de achiziţiile publice: unul dintre obiectivele sale este să ia rapid măsuri pentru îndeplinirea 'sarcinilor-ţintă' ce au legătură cu acest război, inclusiv furnizarea de echipamente şi tehnică pentru armată, lucrări de construcţii şi asigurarea transportului.
Rusia secretizează și achizițiile pentru război
De la 1 ianuarie, achiziţiile publice ale Ministerului rus al Apărării, FSB, Rosgvardia şi Serviciului Federal de Pază şi Protecţie, Serviciului de Informaţii Externe, SVR, precum şi instituţiile subordonate acestora au fost clasificate în Rusia. Agenţiile care trebuie să efectueze achiziţii nu au dreptul de a posta informaţii despre licitaţii în Sistemul Informaţional Unic.
În instituţii şi ministere solicitările de clasificare a achiziţiilor publice au fost explicate prin ameninţările cu caracter terorist. Pe baza achiziţiilor publice, investigaţiile au fost adesea efectuate de către mass-media independente şi organizaţii din rândul opoziţiei, în special de Fundaţia Anticorupţie, care a fost o organizaţie nonprofit din Rusia cu sediul la Moscova, fondată în 2011 de către activistul şi politicianul Aleksei Navalnîi, în momentul de faţă fiind interzisă.
În luna aprilie, după începerea războiului din Ucraina, autorităţile din Transbaikalie au introdus un regim special de contracte de stat fără licitaţii 'pentru a proteja interesele naţionale ale Rusiei de acţiunile neprietenoase ale statelor străine'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News