Rusia, care a furat tezaurul României, acuză UE de hoție și banditism pentru că vrea să-i confiște banii din băncile europene

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Vladimir Putin a votat electronic
Vladimir Putin a votat electronic

Se întoarce roata: banii Rusiei care sunt în băncile occidentale ar putea fi confiscați și oferiți Ucrainei pentru apărare. Rusia acuză UE de "banditism și hoție", dar uită de marea nedreptate pe care i-a făcut-o României în momentul în care a refuzat să înapoieze tezaurul dus la Moscova cu garanții ferme și acte, de regele Ferdinand și regina Elisabeta. 

În urma acţiunilor punitive adoptate în contextul invaziei din Ucraina, ţările Uniunii Europene împreună cu membrele G7 au decis să blocheze accesul Rusiei la aproximativ 300 de miliarde de euro, reprezentând rezervele sale în valută sau aur. Uniunea Europeană a blocat aproximativ 190 de miliarde de euro din activele Băncii Centrale Ruse, majoritatea fiind păstrate în Belgia sub formă de titluri de valoare şi numerar, gestionarea acestora fiind asigurată de casa de compensare Euroclear.

Conform unui plan propus de Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, discutat în cadrul summitului european desfăşurat joi şi vineri, aproximativ 90% din veniturile generate de aceste active ruseşti blocate, cum ar fi dobânzile, ar urma să fie redirecţionate către Facilitatea Europeană pentru Pace (FEP), un fond suplimentar constituit din contribuţiile statelor membre ale UE, folosit pentru furnizarea de asistenţă militară către ţări terţe, cu accentul principal pe sprijinirea Ucrainei în contextul actual. Cele 10% rămase ar urma să fie alocate pentru proiecte dedicate industriei militare ucrainene. Estimările indică că această măsură ar putea aduce aproximativ trei miliarde de euro anual în venituri din activele ruseşti îngheţate.

Rusia se supără când este tratată la fel cum a făcut Moscova cu România

 

Miercuri, Rusia a criticat foarte dur propunerea făcută de Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, de a direcţiona 90% din veniturile generate de activele ruseşti îngheţate în UE către achiziţia de arme destinate Ucrainei, calificând-o drept "furt şi banditism". Potrivit Moscovei, implementarea acestei propuneri ar putea declanşa decenii de procese şi ar submina reputaţia UE ca apărător al proprietăţii şi ca un loc sigur pentru investiţii.

Rusia însă a făcut fix același lucru cu tezaurul României, dus de țara noastră la Moscova în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Deși există acte, înregistrări istorice și dovezi concrete, Rusia a refuzat de nenumărate ori să înapoieze tezaurul României. Diferența în acel moment este că România nu era o țară agresoare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel