Rusia consideră exagerată promisiunea lui Trump că va pune rapid capăt războiului din Ucraina

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Donald Trump, la un miting în Michigan
Donald Trump, la un miting în Michigan

Kremlinul consideră exagerată promisiunea lui Trump că va pune rapid capăt războiului dintre Ucraina şi Rusia.

Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi consideră exagerată o asemenea promisiune, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiilor Reuters şi EFE.

"Dacă noua administraţie (americană) va căuta pacea, nu continuarea războiului, ar fi mai bine dacă facem comparaţia cu cea anterioară", condusă de preşedintele democrat Joe Biden, a remarcat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin la conferinţa sa de presă zilnică.

Întrebat despre o declaraţie a candidatei democrate Kamala Harris, care înainte de a pierde alegerile a spus că Vladimir Putin "îl va mânca pe Trump la masa de prânz", Peskov a răspuns cu o glumă: "Putin nu mănâncă oameni".

Donald Trump a promis în mod repetat că, dacă ajunge din nou preşedinte al SUA, va pune capăt "în 24 de ore" războiului declanşat prin invazia rusă în Ucraina, afirmaţie pe care Peskov a fost solicitat joi să o comenteze.

"În mod evident, a fost într-un fel o exagerare când a spus că va reuşi într-o singură noapte", a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Totuşi, el a asigurat că Moscova "nu uită" declaraţiile viitorului preşedinte al SUA că acesta "intenţionează să propună ceva pentru soluţionarea crizei ucrainene înainte de învestitura sa".

Dmitri Peskov a insistat că preşedintele Putin a asigurat în numeroase ocazii că este dispus să dialogheze cu toate părţile pe baza egalităţii şi a respectului pentru interesele şi preocupările reciproce. El nu a exclus posibile contacte între Putin şi Trump înainte de învestirea preşedintelui ales al SUA pe 20 ianuarie.

Citește mai departe

Ucraina îşi menţine prezenţa în Kursk la trei luni de la începutul ofensivei sale surpriză în Rusia

 

Ucraina controlează cel puţin 620 de kilometri pătraţi de teritoriu în regiunea Kursk din Federaţia Rusă, la trei luni de la începutul ofensivei sale surpriză în această regiune de graniţă, în pofida presiunii constante a Rusiei şi a sosirii în zonă a soldaţilor nord-coreeni pentru a suplimenta trupele Kremlinului, relatează joi EFE.

Rusia a concentrat un efectiv de 45.000 de soldaţi în Kursk pentru a respinge trupele ucrainene din regiune, a indicat comandantul şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski.

Cu toate acestea, Ucraina "continuă să distrugă inamicul", spune Sîrski, potrivit căruia Rusia a pierdut peste 20.000 de soldaţi - aproximativ 8.000 ucişi şi 12.200 răniţi - şi peste 1.000 de echipamente militare în luptele de la Kursk, de când trupele ucrainene au trecut graniţa, pe 6 august.

Kievul nu îşi dezvăluie propriile pierderi în acest război, dar pierderile ucrainene la Kursk ar fi semnificativ mai mici decât cele ruseşti, a declarat pentru EFE Oleksi Melnik, expert militar la Centrul Razumkov din Kiev.

Spre deosebire de frontul din Ucraina, unde linia de contact este relativ stabilă, iar Rusia recurge la artilerie şi bombe ghidate pentru a distruge poziţiile ucrainene, tipul de război dus în Kursk este mai puţin static, unităţile ucrainene manevrând în mod eficient pentru a evita pericolul, explică Melnik.

Potrivit platformei ucrainene de analiză a războiului DeepState, trupele Kievului ar controla aproximativ 620 de km2 de teritoriu în Kursk, unde ambele părţi se luptă pentru a prelua încă 210 km2. Este cu 25% mai puţin decât teritoriul pe care Ucraina ajunsese să îl controleze în regiunea rusă în momentul în care înaintase cel mai adânc în teritoriul rus, la începutul operaţiunii.

În pofida presiunii tot mai mari din partea Rusiei, rutele logistice cheie rămân sub controlul Ucrainei, afirmă analiştii militari, iar în ultimele zile nu s-au înregistrat schimbări în zonele aflate sub controlul celor două părţi.

"Ruşii nu sunt capabili să străpungă linia noastră de apărare. Ei suferă pierderi grele în rândul infanteriei şi al echipamentelor", a declarat pentru televiziunea de la Kiev Stanislav Krasnov, un ofiţer al Brigăzii 95 ucrainene.

Rusia, cu toate acestea, încorporează soldaţi nord-coreeni în rândurile sale pentru a spori presiunea.

Aproximativ 11.000 de soldaţi nord-coreeni se află deja în Kursk şi sunt instruiţi de soldaţii ruşi în mai multe locuri, situate la aproximativ 30 de kilometri de Sudja, principalul oraş din regiune controlat de ucraineni, a declarat pentru Radio NV, Andri Kovalenko, şeful Centrului ucrainean împotriva dezinformării, care face parte din Consiliul Naţional de Securitate al ţării.

Unele dintre cele mai bine echipate şi mai experimentate unităţi ucrainene, cum ar fi Brigada 47 Magura, care a luptat anterior lângă Pokrovsk, în regiunea Doneţk (estul Ucrainei), sunt acum desfăşurate la Kursk, ceea ce demonstrează importanţa operaţiunii pe teritoriul rus pentru Kiev.

Operaţiunea din Kursk a contribuit deja la atingerea unor obiective politice şi militare, afirmă Melnik, analist la Centrul Razumkov, în opinia căruia este prematur să se judece ce impact va avea aceasta în soluţionarea în general a războiului.

În încercarea de a expulza trupele ucrainene, Rusia lansează acum atacuri pe propriul său teritoriu. Potrivit lui Melnik, aproape o treime din bombele aeriene ghidate lansate în prezent de Rusia cad chiar în regiunea Kursk."Este mai bine ca Rusia să îşi distrugă propriile localităţi decât ca aceleaşi bombe să cadă în Ucraina", remarcă expertul citat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel