Rusia: Elevii, obligați să facă pregătire militară în şcoli, ca în perioada sovietică

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Elevii ruşi vor relua pregătirea militară în şcoli începând din luna septembrie 2023, potrivit ministrului educaţiei din Rusia, Serghei Kravstov, citat de Agenţia TASS şi de buletinul zilnic al Serviciilor de Informaţii Militare din Regatul Unit. 

Potrivit acestei din urmă surse, este vorba despre revenirea unui program din epoca sovietică (care s-a încheiat în 1993) care cuprindea planuri de urgenţă referitoare la un atac chimic sau nuclear, la primul ajutor şi la experienţă în manevrarea şi în tragerea cu un Kalaşnikov.

Acest antrenament, pe care ruşii au încercat deja să îl reia după invadarea Crimeei din 2014, "intenţionează, probabil, să le ofere elevilor abilităţi militare pe măsură ce se apropie de vârsta recrutării şi să sporească acceptarea unor campanii de mobilizare şi recrutare", potrivit britanicilor. "Această iniţiativă, de asemenea, probabil va face parte dintr-un proiect mai amplu de a insufla populaţiei ruse o ideologie a patriotismului şi a încrederii în instituţiile publice", adaugă aceştia. Ministerul Apărării rus, care susţine iniţiativa, arată că cel puţin 140 de ore ar trebui alocate în anul şcolar pentru această pregătire.

Între timp, preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat demobilizarea studenţilor din aşa-zisele republici populare Doneţk şi Lugansk, care fuseseră convocaţi înainte de anexarea lor de către Moscova. Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, va fi organizată întoarcerea lor la şcoli. Miliţiile din cele două regiuni au fost integrate în Forţele Armate ruse după încorporarea acestor entităţi în Federaţia Rusă, pe 30 septembrie, după referendumurile nerecunoscute la nivel internaţional.

Ce fac copiii ruși care au fugit de război din Rusia

 

Jumătate dintre copiii care au fugit de război pentru a trăi în opt ţări europene (Portugalia nu a făcut parte din acest studiu) simt anxietate şi sunt îngrijoraţi de viitorul lor, potrivit unui raport al organizaţiei Save the Children. Datele se referă la 1.000 de copii ucraineni care se află în Finlanda, Italia, Lituania, Ţările de Jos, Norvegia, Polonia, România şi Suedia.

Potrivit Save the Children, 50% dintre copiii sub 16 ani suferă de anxietate, cifra ajungând la 78% atunci când vorbim despre cei cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani. În mod similar, 44% dintre copii spun că se simt singuri şi 55% sunt îngrijoraţi în privinţa viitorului lor, iar 57% spun că sunt puţin sau mult mai puţin fericiţi de când au părăsit Ucraina.

De la invazia din 24 februarie, aproximativ 7,7 milioane de refugiaţi au părăsit Ucraina şi au căutat adăpost în Europa - se estimează că 40% sunt copii. "În ciuda primirii călduroase a familiilor din Ucraina, acest raport arată că mulţi copii sunt în continuare anxioşi şi retraşi. Este cu adevărat îngrijorător faptul că un sfert dintre copiii audiaţi nu au doreau sau nu erau siguri că se vor înscrie la o şcoală din comunităţile lor. Acest lucru este mai ales adevărat pentru că mulţi indică faptul că şi-ar dori să aibă prieteni, să facă sport sau să înveţe limba locală. Şcolile pot oferi toate acestea copiilor", a declarat directoarea Save the Children, Ylva Sperling, citată în comunicatul de presă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel