''Am fi fost destul de siguri că va avea loc un Pearl Harbor cibernetic'' pentru a însoţi ofensiva terestră, a estimat generalul Karol Molenda, comandantul forţelor poloneze de apărare cibernetică, într-o dezbatere din cadrul Forumului internaţional de securitate cibernetică (FIC) desfăşurat la Lille, în nordul Franţei.
''Dar Ucraina era pregătită şi a rezistat la atacurile (cibernetice ale) Rusiei. Aşadar, lecţia numărul 1 a războiului este că e posibil să fii pregătit pentru un conflict cibernetic'', a spus el.
Printre altele, Rusia este ''puternică pentru a ataca, dar nu la fel de bună în apărare'', a adăugat generalul polonez, care a evocat multiplele atacuri cibernetice contra Rusiei, comise în special de grupări de hackeri independenţi.
Rusia este mai puţin eficace în spaţiul cibernetic
Colonelul Romualdas Petkevicius, de la Centrul naţional de securitate cibernetică din Lituania, a afirmat că în mod evident ''ruşii nu erau pregătiţi să ducă un război coordonat pe plan fizic şi pe plan cibernetic''.
La rândul său, generalul Didier Tisseyre, şeful forţelor franceze în domeniul cibernetic (Comcyber), a constatat că nu există o legătură între atacurile informatice şi ofensiva militară din teren. ''Poate că ruşii nu au reuşit să organizeze acest lucru aşa cum ar fi dorit şi capacităţile lor nu sunt atât de solide cum se credea'', a indicat Tisseyre.
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
SUA atrage atenţia: alianţa dintre China şi Rusia pune în pericol securitatea mondială
China şi Rusia şi-au exprimat votul de veto cu privire la aplicarea sancţiunilor Coreei de Nord la reuniunea Adunării Generale a ONU. Statele Unite pun la îndoială credibilitatea celor două ţări care şi-au ridicat parteneriatul strategic „fără limite” deasupra securităţii globale.
Statele Unite consideră parteneriatul strategic Rusia - China lipsit de scrupule, pentru că prin manifestarea opţiunii de veto în cadrul Adunării Generale a ONU pentru a bloca sancţiunile adresate Coreei de Nord, cele două ţări periclitează securitatea globală.
„Sperăm că aceste voturi de veto nu sunt o reflecţie a direcţiei acestui parteneriat. Explicaţiile lor pentru exercitarea dreptului de veto au fost insuficiente, necredibile şi neconvingătoare. Vetourile nu au fost aplicate pentru a servi siguranţa şi securitatea noastră colectivă”, a declarat diplomatul american Jeffrey DeLaurentis la reuniunea Adunării Generale a ONU.
China şi Rusia au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie, cu aproape trei săptămâni înainte ca Rusia să înceapă invadarea Ucrainei. Vetourile lor asupra Coreei de Nord au divizat public Consiliul de Securitate al ONU pentru prima dată din 2006 de când au fost aplicate primele sancţiuni Phenianului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News