Rusia este pregătită să anexeze teritoriile Ucrainei. Occidentul avertizează asupra unor noi sancțiuni

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rusia este pregătită să anexeze teritoriul Ucrainei. Occidentul avertizează asupra unor noi sancțiuni
Rusia este pregătită să anexeze teritoriul Ucrainei. Occidentul avertizează asupra unor noi sancțiuni

Rusia este gata să anexeze o parte din Ucraina, făcând publice voturile la referendumul de alipire. Ucraina și Occidentul le-au denunțat ca fiind false și ilegale, organizate sub amenințarea armelor.

În Piața Roșie din Moscova, a fost amenajată o scenă cu ecrane video gigantice, cu panouri publicitare care proclamă "Donețk, Luhansk, Zaporizhzhia, Kherson - Rusia!".

Șeful camerei superioare a parlamentului rus a declarat că ar putea lua în considerare încorporarea celor patru regiuni parțial ocupate pe 4 octombrie, cu trei zile înainte de cea de-a 70-a aniversare a președintelui Vladimir Putin.

Administrațiile din Rusia, din cele patru provincii, i-au cerut oficial lui Putin să facă parte din țară, ceea ce oficialii ruși au sugerat că este o formalitate.

"Acest lucru ar trebui să se întâmple în decurs de o săptămână", a declarat Rodion Miroshnik, ambasadorul autoproclamatei Republici Populare Luhansk, instalată de Rusia la Moscova, pentru agenția de presă de stat RIA.

 

Teritoriile reprezintă aproximativ 15% din Ucraina

 

"Principalul lucru s-a întâmplat deja - referendumul a avut loc. Prin urmare, să spunem: locomotiva a pornit deja și este puțin probabil să fie oprită.", conform Reuters.

Pentru a anexa teritoriile, care reprezintă aproximativ 15% din Ucraina, va trebui să se încheie un tratat și să fie aprobat de parlamentul rus, care este controlat de aliații lui Putin. Zonele vor fi apoi considerate ca făcând parte din Rusia.

Putin a avertizat că va folosi armele nucleare pentru a proteja teritoriul rusesc de un atac. 

 

„Nimeni nu a votat la referendum”


Locuitorii care au scăpat în zonele controlate de Ucraina în ultimele zile au povestit că oamenii au fost forțați să marcheze buletinele de vot pe stradă de către oficialii sub amenințarea armelor. Imagini filmate în timpul exercițiului au arătat oficiali instalați de ruși care duceau urnele de vot din casă în casă, cu oameni înarmați în spate.

"Ei pot anunța tot ce vor. Nimeni nu a votat la referendum, cu excepția câtorva persoane care au schimbat tabăra. Au mers din casă în casă, dar nu a ieșit nimeni", a declarat Lyubomir Boyko, în vârstă de 43 de ani, din Golo Pristan, un sat din provincia Kherson ocupată de Rusia.

Rusia susține că votul a fost voluntar, în conformitate cu dreptul internațional, și că prezența la vot a fost ridicată. Referendumurile și noțiunea de anexare au fost respinse la nivel global, la fel ca și preluarea Crimeii de către Rusia în 2014 de la Ucraina.

 

Zelenski a încercat să obțină sprijin internațional împotriva anexării

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încercat să obțină sprijin internațional împotriva anexării într-o serie de convorbiri cu lideri străini, inclusiv cu cei din Marea Britanie, Canada, Germania și Turcia.

"Vă mulțumesc tuturor pentru sprijinul vostru clar. Vă mulțumim tuturor pentru că ne înțelegeți poziția", a declarat Zelenski într-un discurs video de noapte.

Statele Unite au dezvăluit un pachet de armament de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, care include 18 lansatoare de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), muniții de însoțire, diverse tipuri de sisteme de contracarare a dronelor și sisteme radar. Anunțul aduce ajutorul de securitate al SUA la 16,2 miliarde de dolari.

 

Uniunea Europeană a propus mai multe sancțiuni

 

De asemenea, Statele Unite au anunțat că vor impune noi sancțiuni Rusiei și pentru referendumuri, iar executivul Uniunii Europene a propus mai multe sancțiuni, însă cele 27 de țări membre ale blocului vor trebui să își depășească propriile divergențe pentru a le pune în aplicare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va trebui să continue să lupte până când va prelua controlul asupra întregului Donețk. Aproximativ 40% se află încă sub control ucrainean.

Rusia a anunțat că va mobiliza aproximativ 300.000 de rezerviști pentru a-și întări forțele din Ucraina. Demersul de recrutare a făcut ca mii de bărbați ruși să fugă în alte țări.

 

Rusia continuă să atace Ucraina

 

Pe teren, forțele ucrainene și cele rusești sunt angajate în lupte grele, în special în regiunea Donețk, unde guvernatorul a declarat că șase civili au fost uciși miercuri în atacuri rusești.

În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat trei rachete și opt lovituri aeriene, a efectuat peste 82 de atacuri cu sisteme de salve de rachete asupra unor situri militare și civile, a declarat armata ucraineană la începutul zilei de joi.

Forțele aeriene ucrainene au efectuat miercuri 16 lovituri, avariind sau distrugând o serie de poziții rusești, în timp ce forțele terestre au distrus două posturi de comandă, a precizat aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel