''Nu poţi să furnizezi arme Ucrainei cu o mână şi cu cealaltă să vii cu planuri pentru o soluţionare paşnică'', a declarat despre iniţiativa Italiei purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.
''Dacă ei speră că Federaţia Rusă se va agăţa de un plan occidental, înseamnă că nu au înţeles multe'', a adăugat ea.
Ministrul italian de externe Luigi Di Maio a anunţat săptămâna trecută că ţara a prezentat la ONU un plan pentru ''facilitarea dialogului etapizat'' între Rusia şi Ucraina şi că a discutat acest plan cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.
Planul propus cuprinde patru faze, începând cu o încetare a focului sub monitorizare ONU şi continuând cu un acord asupra statutului Ucrainei în relaţia cu NATO şi Uniunea Europeană.
Următorul pas ar fi soluţionarea chestiunilor teritoriale, inclusiv cele care privesc peninsula Crimeea şi Donbasul, ajungând în final la un nou acord de securitate în Europa.
Negocierile de pace ruso-ucrainene sunt în prezent suspendate, situaţie confirmată de ambele părţi. După reuniunea de la Istanbul din 29 martie nu a mai avut loc nicio întâlnire faţă în faţă între cele două delegaţii. Discuţiile au continuat o perioadă online după acea dată, dar fără progrese.
Ministerul de Externe de la Kiev a transmis vineri că ''studiază'' propunerea Italiei, adăugând că ''orice decizie politică trebuie să treacă prin respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional''.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News