Experții spun că designul său este o versiune modificată a submarinelor cu rachete ghidate din clasa Oscar II a Rusiei, informează Observator. Aceștia speculează că dimensiunile record ale acestui vas au fost alese pentru a permite instalarea echipamentelor moderne de colectare a informațiilor, dar și pentru a putea transporta și lansa primele torpile nucleare invizibile.
Dacă Belgorod poate integra cu succes aceste noi capabilități, ar putea ca în următorul deceniu să determine o revenire la scenele Războiului Rece sub ocean, cu submarinele americane și ruse urmărindu-se și vânându-se reciproc în confruntări tensionate.
La mai mult de 184 de metri, Belgorod este cel mai lung submarin din lume, chiar mai mare decât submarinele balistice din clasa Ohio ale Marinei SUA, care au 171 de metri. Lucrările de construcție au fost gata în 2019, dar pandemia a întârziat testele de siguranță.
Care este misiunea submarinului Belgorod?
Ceea ce diferențiază Belgorod de oricare dintre submarinele cu propulsie nucleară din flota rusă și chiar față de orice alte submarinele nucleare din întreaga lume este misiunea sa.
TASS a raportat că submarinul va transporta torpilele Poseidon care pot purta încărcături nucleare și care sunt proiectate să fie lansate de la sute de kilometri distanță și să treacă dincolo de liniile de apărare ale inamicilor.
"Poseidon este o categorie complet nouă de arme. Va remodela planificarea navală atât în Rusia, cât și în Occident, ceea ce va duce la noi cerințe și noi contra-arme", subliniază H. I. Sutton, expert american în submarine.
În noiembrie 2020, Christopher A. Ford, pe atunci secretar de stat adjunct pentru securitate internațională și neproliferare nucleară, a declarat că torpilele Poseidon sunt concepute pentru a "acoperi orașele de coastă americane cu un tsunami radioactiv".
Vezi și
Atac asupra portului Odesa. La o zi după ce a negat, Rusia spune că a fost „o lovitură de înaltă precizie”
Rachete ruseşti au distrus sâmbătă infrastructuri militare în portul Odesa, vital pentru exportul de cereale ucrainene, a anunţat duminică purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, potrivit AFP.
„Rachete Kalibr au distrus infrastructuri militare din portul Odesa, printr-o lovitură de înaltă precizie”, a scris ea pe contul său de Telegram, ca răspuns la o declaraţie a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că aceste lovituri au distrus posibilitatea unui dialog sau a unei înţelegeri cu Moscova.
După aceste atacuri de la Odesa, Ucraina l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că „scuipă în faţă” ONU şi Turcia şi compromite punerea în aplicare a acordului semnat vineri în legătură cu reluarea exporturilor de cereale blocate de conflict.
Sâmbătă, Rusia a dezminţit totuşi pe lângă Turcia că a fost implicată în aceste atacuri. „Ruşii ne-au spus că nu au nimic de-a face cu acest atac şi că analizează chestiunea îndeaproape”, a dat asigurări ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar.
Potrivit purtătorului de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, două rachete au lovit teritoriul portului Odesa, iar alte două au fost doborâte de apărarea antiaeriană înainte de a-şi atinge ţinta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News