Într-un incident separat, poliţia a anunţat că un bărbat şi-a dat foc duminică în centrul Moscovei, după ce s-a umezit cu un lichid inflamabil. El a fost dus de urgenţă la spital, după ce ofiţerii şi trecătorii au stins focul în câteva momente de când s-a aprins, potrivit unui comunicat al poliţiei din Moscova, citat de Reuters. Acesta a adăugat că bărbatul pare să fi recurs la acest gest din cauza a ceea ce a descris drept probleme personale. Nu a existat nimic care să sugereze imediat o legătură între incident şi protestele pentru eliberarea lui Navalnîi.
În oraşul Vladivostok din Extremul Orient, înregistrările video arată protestatari care scandau "Putin este un hoţ" ţinându-se de mână şi mărşăluind la o temperatură de -13 grade Celsius.
Zeci de persoane au protestat şi în Yakuţsk, Siberia, în pofida temperaturii de -42 grade Celsius. La Tomsk, oraşul siberian pe care Navalnîi l-a vizitat înainte de a fi otrăvit anul trecut, în august, forţele de ordine au reţinut 11 demonstranţi.
Printre protestatarii arestaţi la Moscova s-a numărat şi soţia lui Alexei Navalnîi, Iulia, care a fost eliberată ulterior.
Potrivit Uniunii Jurnaliştilor din Rusia, cel puţin 60 de reprezentanţi ai presei au fost arestaţi.
Alexei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie după ce s-a întors în Moscova din Germania unde a fost tratat după o presupusă otrăvire pentru care îl acuză pe preşedintele Vladimir Putin şi serviciile de securitate ruse. El face obiectul mai multor proceduri judiciare, pe care le consideră motivate politic.
Navalnîi, pedeapsă cu executare
Parchetul rus a anunţat luni că susţine cererea Administraţiei penitenciarelor de a comuta pedeapsa cu suspendare împotriva opozantului Aleksei Navalnîi într-o pedeapsă cu executare, transmite Reuters.
Navalnîi se află în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de încălcarea termenilor sentinţei cu suspendare pentru delapidare, într-un caz despre care el susţine că este o înscenare, dar care i-ar putea aduce o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani şi jumătate.
Navalnîi urmează să compară în faţa judecătorilor în cursul acestei săptămâni. El este vizat de mai multe proceduri judiciare, pe care le consideră motivate politic, de când a revenit în Rusia la 17 ianuarie. Potrivit avocatei sale, opozantul riscă ''în jur de 2 ani şi jumătate'' de închisoare cu executare pentru încălcarea condiţiilor unei condamnări la 3 ani şi jumătate de detenţie cu suspendare, dictată în 2014.
Majoritatea colaboratorilor săi apropiaţi au fost consemnaţi vineri la domiciliu de justiţia rusă, la două zile după o serie de percheziţii care au vizat în principal locuinţa soţiei sale, Iulia, şi sediul organizaţiei sale, Fondul de luptă împotriva corupţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News