Europa se confruntă cu o nouă provocare de securitate, pe măsură ce incendiile și sabotajele au izbucnit în mai multe țări, stârnind suspiciuni cu privire la o posibilă implicare a Rusiei într-o campanie de destabilizare a Occidentului. Incidentele recente au avut loc în diverse locații, inclusiv Lituania, Polonia, Germania, Regatul Unit și Franța, alimentând îngrijorările privind securitatea și integritatea infrastructurii.
Unul dintre primele semnale de alarmă a venit din Lituania, unde un incendiu a distrus un magazin Ikea din Vilnius. Premierul polonez, Donald Tusk, a sugerat că acest incident ar putea fi legat de o acțiune de sabotaj străină.
Similar, în estul Londrei, un incendiu devastator a afectat un centru comercial, iar autoritățile suspectează o posibilă implicare rusă. Aceste evenimente sunt doar câteva exemple dintr-o serie de atacuri misterioase care au avut loc în ultimele luni, scrie The Guardian.
Anchetatorii au analizat posibile legături între aceste incidente și Rusia, pe fondul tensiunilor crescute între Moscova și Occident. Cu toate că nu există dovezi concludente, oficialii de securitate sunt în alertă, subliniind posibilitatea unei campanii de dezinformare și destabilizare orchestrată de Kremlin. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât sabotorii pot fi plătiți cu sume mici de bani sau în criptomonede, ceea ce face să fie mai dificilă identificarea și contracararea acestor amenințări.
Miniștrii Apărării s-au adunat la Bruxelles. ”Rusia încearcă să ne destabilizeze”
Îngrijorarea față de aceste atacuri hibride a fost ridicată la un summit al miniștrilor de externe și de apărare de la Bruxelles în această săptămână. Oficialii de securitate olandezi, estonieni și lituanieni au semnalat că trebuie luate măsuri asupra vulnerabilității naționale.
Unul dintre miniștri, care a cerut să nu fie numit, a declarat că este foarte îngrijorat de „sabotajul fizic, organizat, finanțat și realizat de reprezentanți ai Rusiei”.
În aprilie, un britanic a fost acuzat că a orchestrat un incendiu asupra a două unități legate de un om de afaceri ucrainean într-o zonă industrială din Leyton, în estul Londrei, după ce ar fi fost recrutat de serviciile secrete rusești. Parchetul Coroanei a susținut că acesta „viza întreprinderi care aveau legături cu Ucraina pentru a aduce beneficii statului rus”.
Ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, aflat la summit a declarat că țara sa a fost deja victima sabotajului rusesc.
„Ei au efectuat operațiuni similare în Estonia. Au angajat 10 persoane pentru a ataca mașina ministrului de interne și cea a unui jurnalist. Acesta este un comportament normal al Rusiei. Ne pare rău să spunem, dar trebuie să înțelegem că Rusia este din ce în ce mai agresivă față de țările europene și, de asemenea, față de țările NATO", a declarat el.
Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că Rusia „încearcă să intimideze” țările NATO, ceea ce face ca statele membre ale UE să fie vulnerabile.
„Da, suntem vulnerabili. Cred că toți suntem. Vedem acum, în mai multe țări europene, că Rusia încearcă să ne destabilizeze și, de asemenea, să ne intimideze.
Cred că acesta a fost un mod în care Rusia și, de asemenea, Uniunea Sovietică au lucrat de-a lungul istoriei recente, într-adevăr. În cei 75 de ani de existență a NATO cred că am văzut acest lucru de multe ori”, a spus ea.
O anchetă este în curs curs de desfășurare pentru a clarifica circumstanțele exacte ale fiecărui incident, însă preocuparea generală cu privire la securitatea regională rămâne ridicată.
----------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News