Concentrarea Rusiei pe producţia de tehnică militară, după invadarea Ucrainei, a redus fondurile pentru alte sectoare ale economiei, în timp ce penuria de forţă de muncă şi şomajul aflat la un nivel scăzut record se adaugă presiunilor inflaţioniste, prin salariile mai ridicate, care au dus la majorarea dobânzii la 15%.
"Ne găsim acum în situaţia în care practic economia şi-a folosit deplin resursele disponibile, aceste evoluţii se aplică atât la angajaţi, cât şi la capacităţile de producţie. Rata şomajului este de 3%, în unele regiuni chiar mai scăzută. Aceasta înseamnă că, practic, nu au mai rămas angajaţi în economie, situaţia cu forţa de muncă fiind într-adevăr dificilă. Pentru creşterea economică este necesară sporirea productivităţii angajaţilor", a declarat Nabiullina, în Duma de Stat a Federaţiei Ruse.
Rubla rusească, sub mare presiune
Oficialul s-a opus solicitării parlamentarilor de acordare a unor credite preferenţiale pentru unele industrii, deoarece marile companii de stat sunt afectate de povara creşterii dobânzilor.
"Dacă slăbim controlul, nu vom obţine nimic. Inflaţia încă va trebui să fie redusă, dar de la un nivel mai ridicat", a avertizat Nabiullina.
Oficialul a explicat că în trimestrul trei din 2023 presiunile inflaţioniste au atins nivelul de vârf, în timp ce rata anuală a inflaţiei va începe să scadă doar din primăvara anului viitor. Estimările Băncii Centrale sugerează că va fi dificil de ajuns la ţinta de inflaţie de 4% până la finalul anului viitor.
Ar putea fi nevoie de o nouă majorare a dobânzii înainte ca Banca Centrală a Rusiei să poată începe reducerea costurilor de împrumut, a declarat guvernatorul Băncii Centrale. Următoarea reuniune de politică monetară este programată în 15 decembrie.
Deprecierea rublei în acest an (în august şi septembrie moneda s-a depreciat peste pragul de 100 de ruble pentru un dolar) reflectă supraîncălzirea cererii interne, cererea mai puternică pentru importuri şi oferta limitată cu valută, a explicat Elvira Nabiullina.
De asemenea, rubla este sub presiune din cauza deficitului bugetar şi a turbulenţelor geopolitice.
Redresarea exporturilor şi decretul privind convertirea obligatorie a majorităţii veniturilor în valută ale unor exportatori au atenuat volatilitatea, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News