Rusia răspândește știri false pentru a submina sprijinul polonezilor pentru refugiați

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Rusia răspândește știri false pentru a submina sprijinul polonezilor pentru refugiați
Rusia răspândește știri false pentru a submina sprijinul polonezilor pentru refugiați

Șeful poliției din Przemyśl, orașul polonez în care refugiații ucraineni sosesc cu trenul, a declarat pentru Euractiv că au crescut rapoartele de știri false pe rețelele de socializare poloneze, sugerând că "migranții comit infracțiuni". El a lăsat să se înțeleagă că rușii încearcă să întoarcă populația locală împotriva refugiaților ucraineni, deși, în realitate, polonezii au dat dovadă de o solidaritate semnificativă.

Între timp, Euractiv a vorbit și cu un cetățean ucrainean care a scăpat de război și a fugit în Polonia. Iryna a descris în detaliu modul în care rușii încearcă să provoace panică în societate, de exemplu, cu știri false despre copii care mor de foame în adăposturi.

Alexandra Brzozowski și Sarantis Michalopoulos relatează de la granița dintre Polonia și Ucraina. Agenția de presă OKO a raportat un incident în care naționaliștii polonezi au atacat un grup de refugiați non-albi care au trecut granița la începutul acestei săptămâni.

Potrivit raportului, atacatorii îmbrăcați în negru, care probabil aparțin unui grup de extremă dreapta numit Przemyśl Always Polish (Przemyśl Zawsze Polski), au căutat grupurile de refugiați non-albi în fața gării din Przemyśl luni (1 martie) și au atacat trei dintre ei înainte ca poliția să poată interveni.

Poliția poloneză a emis un avertisment în urma incidentului potrivit căruia grupuri legate de extrema dreaptă răspândesc deja informații false despre presupusele crime comise de refugiații care fug de războiul din Ucraina.

 

Toți refugiații au fost tratați bine de autoritățile poloneze

 

Cu toate acestea, voluntarii au confirmat pentru Eutactiv că acesta a fost un incident mai degrabă izolat. Până în prezent, toți refugiații au fost tratați bine de autoritățile poloneze și de populația din oraș, cu o disponibilitate covârșitoare de a oferi sprijin practic.

Întrebat despre acest incident, inspectorul de poliție polonez Mariusz Ciarka a declarat că autoritățile din regiune nu au înregistrat până acum un număr crescut de incidente violente.

"Există informații false în social media conform cărora în Przemyśl și în județele limitrofe au avut loc infracțiuni grave: spargeri, agresiuni și violuri", a confirmat Ciarka, adăugând că populația orașului nu a dat repede crezare unor astfel de afirmații.

"Noi - poliția poloneză, guvernul și întreaga Europă - trebuie să luptăm cu dezinformarea și știrile false care apar în legătură cu această problemă și care ar putea provoca o escaladare a anumitor comportamente", a adăugat el.

El a subliniat că încercările de a provoca revolte naționale și etnice într-un moment de război chiar dincolo de granița estică a Poloniei ar lucra în interesul președintelui rus Vladimir Putin, slăbind imaginea eforturilor țării de a primi refugiați.

 

Presa rusă cauzează panică în societatea ucraineană

 

Iryna, în vârstă de 27 de ani, care a fugit din Harkov și pe care Euractiv a întâlnit-o într-un cămin de la periferia orașului Rzeszów, a confirmat că, de partea ucraineană a frontierei, dezinformarea și mesajele false din rețelele sociale sunt din ce în ce mai mult folosite pentru a atrage persoanele care fug spre locații probabil periculoase.

"Folosim Telegram pentru a comunica unii cu alții, cu voluntarii, cu cei care organizează rutele de evacuare, dar nu spunem ce rute sunt luate, în ce locuri mergem sau transmitem informații sensibile - cine se ascunde unde", a explicat ea.

Cu toate acestea, în zilele care au trecut de la invazia rusă, au apărut canale false pe rețelele de socializare, a declarat ea.

"Au apărut mesaje din ce în ce mai suspecte despre copii înfometați în adăposturi care au nevoie de hrană, chemând oamenii să vină într-o anumită locație și să salveze copiii", a spus Iryna, care a încercat, de asemenea, să ia legătura și chiar a oferit câteva dintre contactele sale apropiate pentru a aduna ajutoare.

"Dar apoi mi s-a spus de către alte persoane că este probabil ca acest lucru să fi fost trimis de ruși, deoarece au existat cazuri similare în jur, probabil folosite pentru a provoca panică în rândul populației", a mai spus ea, adăugând că ulterior a găsit online postări foarte asemănătoare, cu numere de telefon și locații similare.

"Nu vreau să-mi imaginez ce s-a întâmplat cu contactele pe care le-am furnizat", a mai spus Iryna.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel