"Este necesar să se efectueze o mentenanţă la fiecare 1.000 de ore" de funcţionare, a explicat Gazprom într-un comunicat. După ce lucrările de mentenanţă vor fi încheiate, fluxul de 33 de milioane de metri cubi pe zi va fi reluat.
"Pe 31 august 2022, singura unitate de compresie a gazului Trent 60 va fi oprită timp de trei zile pentru mentenanţă", la care vor participa tehnicieni ai Siemens, a precizat Gazprom în comunicatul citat.
În consecinţă, "transportul gazului prin gazoductul Nord Stream va fi suspendat timp de trei zile", a adăugat sursa citată.
"La finalul acestor lucrări şi în absenţa unor disfuncţionalităţi tehnice, livrările de gaz vor fi restabilite la un nivel de 33 de milioane de metri cubi pe zi", a precizat Gazprom.
Această decizie riscă să acutizeze temerile de penurie în Europa, unde Moscova este acuzată de şantaj energetic, comentează France Presse.
După ce ţările occidentale au impus sancţiuni Moscovei în urma invadării Ucrainei, Rusia a redus de mai multe ori livrările de gaz către Europa, care este puternic dependentă de gazul rusesc.
Rusia reprezenta până anul trecut circa 40% din importurile de gaz din UE.
În ultimele săptămâni, Rusia şi-a justificat aceste reduceri prin faptul că nu i-a fost returnată o turbină Siemens reparată în Canada, despre care Moscova susţine să este esenţială pentru buna funcţionare a gazoductului Nord Stream 1.
Ţările europene acuză Moscova că întârzie revenirea acestei turbine pentru a avea un pretext pentru reducerea livrărilor sale.
O oprire a livrărilor pentru o perioadă de mentenanţă de zece zile în iulie a provocat îngrijorarea ţărilor europene, care fac eforturi de mai multe luni să-şi diversifice sursele de aprovizionare.
Citește mai departe: Transgaz România, gata să livreze gaze în Republica Moldova: „Avem nevoie de o oră până la începerea livrărilor de gaze la Chişinău“
Compania Transgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor din România, este gata, în caz de necesitate, să livreze gaze în Republica Moldova, a declarat Ion Sterian, directorul companiei.
"România este gata să ajute Republica Moldova, dacă aceasta va avea nevoie de gaze", a declarat Sterian jurnaliştilor - Am construit gazoductul Ungheni-Chişinău. Suntem gata oricând să începem livrările de gaze prin această conductă. Avem nevoie de o oră din momentul primirii cererii şi până la începerea livrărilor de gaze la Chişinău". Sterian nu a precizat posibilele cantităţi, dar a asigurat că "România are gaze suficiente ca să asigure livrările".
După cum a declarat Sterian, "românii nu au niciun motiv să se îngrijoreze ca urmare a reducerii de aproape zece ori din ultimele zile a exporturilor de gaze ruseşti în România", iar dacă va fi o iarnă "blândă", ţara se poate descurca în general fără gaze din import.
Transgaz România, gata să livreze gaze în Republica Moldova
"Rezervoarele sunt pline în proporţie de 67%, extracţia de gaze din noile zăcăminte din Marea Neagră va creşte cu un milion de metri cubi de gaze pe zi. România produce vara mai mult gaz decât consumă, deci îl poate stoca", a spus Sterian. "Este vorba de zăcămintele Ana şi Doina (în Marea Neagră - n. Interfax), unde concesionarul este Black Sea Oil & Gas. Când au fost date în exploatare, când au început extracţia, s-a început cu trei milioane de metri cubi pe zi şi se vrea să se ajungă la patru milioane", a adăugat Sterian.
La sfârşitul lunii iulie, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat că se desfăşoară negocieri privind achiziţii de gaze în România, pentru a asigura ţara cu gaze pentru iarnă. Sandu a arătat că cetăţenii moldoveni plătesc cel mai mult pentru gaze în Europa, dacă se are în vedere raportul tarif - salariul mediu. Sandu a mai spus că ţara nu a avut timp să stocheze suficient gaz în depozitele de gaze din cauza preţului ridicat.
La întâlnirea pe care a avut-o pe 18 august cu ambasadorii republicii în ţări străine, preşedintele Maia Sandu a făcut apel la aceştia să ajute executivul să găsească noi surse de resurse energetice, potrivit Interfax, titrează Rador.
Cât gaz consumă România pe zi
Potrivit lui Sterian, pe timpul verii, consumul ţării este între 13 şi 15 milioane de metri cubi pe zi.
"Zilnic se înmagazinează 10-12 milioane de metri cubi. astăzi avem 1,2 miliarde de metri cubi în depozite. Producţia internă este de 23,8 milioane de metri cubi de gaze pe zi inclusiv datorită Romgaz, care a început să pună în producţie sonde din zăcământul Caragele şi până la finalul anului producţia Romgaz va creşte, nu ne mai confruntăm cu un declin anual de 2-3%. La OMV Petrom, la fel, s-a stabilizat producţia prin măsurile pe care le-au luat", a susţinut oficialul Transgaz.
Acesta a arătat că nu sunt motive să ne temem că la iarnă vom rămâne fără gaze: "Trebuie să fim optimişti. Noi nu suntem în situaţia altor ţări, la iarnă, pentru că avem producţia internă, şi nu avem de ce să creăm panică".
Întrebat dacă e cazul ca românii să-şi reducă la iarnă consumul, el a răspuns: "Eu consider că noi, românii, am fost mereu chibzuiţi. Nu e ceva imperios să venim cu măsuri de raţionalizare, că nu este cazul".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News