"Gazprom nu a informat în legătură cu o reducere a furnizărilor. Reducerea pentru Austria este de o treime, mai mult sau mai puţin. Ca urma a scăderii cererii acesta nu are niciun efect asupra aprovizionării clienţilor noştri", a semnalat OMV într-un mesaj pe Twitter.
"În caz de necesitate, cantităţile care lipsesc pot fi compensate din rezerve sau de pe piaţa spot", au adăugat în mesaj reprezentanţii OMV, principala companie energetică din Europa, controlată de statul austriac şi de un fond de investiţii din Emiratele Arabe Unite.
Totodată, autoritatea austriacă de reglementare E-Control a dat asigurări vineri că ţara are în prezent rezerve înmagazinate de gaze ce echivalează cu 40% din consumul anual.
Reprezentanţi ai Ministerului Energiei din Austria au semnalat că autorităţile "urmăresc situaţia şi sunt în permanent în legătură cu OMV".
"În aceste momente nu sunt indicii că ar putea avea loc o întrerupere a aprovizionării, dar suntem pregătiţi pentru toate scenariile", a menţionat ministerul, joi noapte, într-un comunicat.
Circa 80% din gazele naturale importate de Austria provin din Rusia, motiv pentru care Guvernul austriac se numără printre cei mai reticenţi în aplicarea unui embargo asupra gazului rusesc, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, mai scrie EFE.
Franţa nu mai primeşte gaze ruseşti prin conductă
Compania care gestionează reţeaua de transport de gaze din Franţa, GRTgaz, a anunţat vineri că nu mai primeşte gaze ruseşti prin conductă începând din data de 15 iunie, în contextul întreruperii fluxului fizic între Franţa şi Germania, informează AFP.
Franţa mizează pe Rusia pentru aproximativ 17% din necesarul său de gaze naturale, care poate ajunge prin gazoducte sau sub formă lichidă, prin intermediul navelor de gaze lichefiate. În cazul Franţei, marea majoritate a gazelor importate ajung ân mod normal prin gazoduct, printr-un singur punct de interconexiune cu Germania.
Acest flux fizic de gaze între Germania şi Franţa a fost redus la 60 de Gigavaţi oră pe zi de la începutul anului, adică 10% din capacitatea punctului de intereconectare. Însă în ultimele două zile, fluxul fizic de gaze între Franţa şi Germania a fost oprit, anunţă GRTgaz.
Compania franceză a precizat că nu cunoaşte motivul acestei întreruperi dar ea intervine într-un moment în care Gazprom şi-a redus considerabil livrările de gaze spre Germania, via gazoductul Nord Stream 1.
Cu toate acestea, Franţa importă în continuare gaze naturale din alte ţări, printre care se numără în special Spania, care recent şi-a majorat livrările. De asemenea, Franţa şi-a majorat achiziţiile de gaze lichefiate, astfel că în prezent terminalele pentru gaze lichefiate funcţionează la capacitate maximă, susţine GRTgaz.
Compania care gestionează reţeaua de transport de gaze din Franţa a mai informat că în prezent stocurile strategice de gaze sunt la un grad de umplere de 56%, peste nivelul obişnuit de 50% înregistrat la acest moment al anului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News