Rusia vrea să desfăşoare primele rachete Sarmat cu capabilităţi nucleare în această toamnă

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia intenţionează să desfăşoare prima unitate militară înarmată cu rachete Sarmat cu capabilităţi nucleare nu mai târziu decât în această toamnă, a declarat sâmbătă Dmitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, citat de agenţia de ştiri TASS, informează Reuters.

Racheta Sarmat este capabilă să transporte 10 sau mai multe focoase nucleare şi să lovească ţinte aflate la mii de kilometri distanţă, în SUA sau Europa.

Unitatea va avea sediul la Uzhur, în regiunea Krasnoiarsk, la circa 3.000 km est de Moscova, a spus Rogozin, potrivit TASS, într-un interviu pentru canalul TV Rossiia 24.

El a spus că rachetele vor fi plasate în aceleaşi locuri şi în aceleaşi silozuri ca rachetele Voevoda din era sovietică pe care le înlocuiesc, ceea va duce la economisirea de "resurse colosale şi de timp".

Lansarea "superarmelor" a fost un eveniment istoric care va garanta securitatea copiilor şi nepoţilor Rusiei pentru următorii 30-40 de ani, a adăugat Rogozin.

Armata rusă a efectuat miercuri un test reuşit cu noua sa rachetă balistică intercontinentală Sarmat, o armă de nouă generaţie cu rază lungă de acţiune despre care preşedintele Vladimir Putin a spus că este fără egal în lume şi îi va face pe inamicii Rusiei să ''reflecteze'.

''Este cu adevărat o armă unică care va consolida potenţialul militar al forţelor noastre armate, care va asigura securitatea Rusiei în faţa ameninţărilor externe şi care îi va face să reflecteze de două ori pe cei care încearcă să ameninţe ţara noastră cu o retorică dezlănţuită şi agresivă'', a afirmat Putin într-o declaraţie televizată după efectuarea testului.

''Noul complex are cele mai înalte performanţe tehnice şi tactice şi este capabil să depăşească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are echivalent în lume şi nici nu va avea mult timp de acum înainte'', a mai susţinut preşedintele rus.

Racheta a fost lansată de pe cosmodromul Pleseţk din nord-vestul Rusiei şi a lovit o ţintă la circa 6.000 de kilometri depărtare în peninsula Kamceatka.

Testarea acestei rachete nu a fost o surpriză pentru Occident, dar ea a avut într-un moment de tensiuni geopolitice extreme după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Rachetele de croazieră rusești "moderne" au electronică din anii '60. Experții ucraineni au publicat fotografii

 

 

Rachetele de croazieră "moderne" cu care se laudă armata Rusiei sunt echipate cu sisteme electronice produse în anii '60, potrivit unei analize efectuate de experții ucraineni, care publică și o serie de fotografii. 

Potrivit Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării, rachetele X-101 au fost fabricate din 1999 până în 2013, iar presa rusă a raportat despre ele ca fiind arme de înaltă precizie, "mândria" armatei.

"Rezultatul utilizării rachetelor Kh-101 de către invadatori în timpul ostilităților din Ucraina a infirmat eficacitatea declarată. Baza componentelor electronice s-a dovedit a fi foarte departe de modernă", a menționat departamentul de informații, potrivit publicației Unian.

Astfel, o analiză a sistemelor de ghidare și navigație ale rachetelor de croazieră Kh-55, precum și modificările acestora Kh-555 și Kh-101, efectuată de experții ucraineni, a arătat că au fost dezvoltate în anii 1960-1970 și au fost produse de Uzina Voronezh de Componente Radio, Uzina Minsk Integral și alte întreprinderi ale Uniunii Sovietice.

Totodată, experții ucraineni precizează că cele mai noi rachete folosesc și sistemul de navigație PGI-2M, care a fost dezvoltat în 1977.

Vezi aici FOTO cu plăcile electronice recuperate de experții ucraineni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel