În aceste condiţii, pe agenţia de presă TASS au apărut reclame prin care cetăţenii ruşi sunt îndemnaţi să obţină paşapoarte care să le confere statutul de cetăţeni europeni, informează Observator. Au fost scoase chiar la vânzare cetăţenii româneşti, bulgăreşti şi poloneze. Cetăţenia română se vinde cu 3.000 de euro, cea bulgară cu 2.000 de euro, iar cea poloneză cu 4.000 de euro.
Rușii își mută banii în Turcia. Investiții masive în ultima perioadă
Cum poate fi obţinută cetăţenia română, conform legii
Ruşilor li se spune că există numeroase beneficii, printre care "angajarea legală în companii europene fără aprobări suplimentare", "intrarea în mai mult de 170 de țări fără viză" sau accesul la servicii medicale şi ajutoare sociale, precum şi accesul la educaţia europeană. Companiile care se oferă să obţină cetăţenia UE anunţă că pun la dispoziţie şi întreg pachetul de acte necesar.
Putin demite comandanți de top din cauza eșecurilor militare
Conform legilor româneşti, cetăţenia română poate fi obţinută de către cetăţenii care au domiciliul legal de cel puţin 8 ani, de către cei care s-au căsătorit cu cel puțin 5 ani înainte de depunerea cererii de cetățenie, de către cei care aduc beneficii majore culturii și civilizației românești și de către cei care activează în loturile sportive.
Kremlinul susţine că s-a pregătit pentru criza alimentară înainte de invadarea Ucrainei
Kremlinul a afirmat joi că Rusia s-a pregătit încă de la sfârşitul lui 2021 pentru criza alimentară care a afectat lumea odată cu declanşarea războiului din Ucraina, în februarie 2022, relatează AFP.
Consilierul Kremlinului Maksim Oreşkin a dezvăluit în cadrul unui forum pentru tineri de la Moscova că "principala cauză a foametei din lume care va avea loc în acest an este reprezentată de măsurile economice necugetate ale SUA, ale Uniunii Europene", referire la sancţiunile adoptate împotriva Rusiei care îi subminează capacităţile de export de fertilizatori şi cereale.
El a subliniat, potrivit agenţiilor ruse de presă, că preşedintele Vladimir Putin a pregătit ţara pentru consecinţele unei crime alimentare mondiale încă de la sfârşitul lui 2021, respectiv înainte de ofensiva împotriva Ucrainei din februarie 2022 pe care Moscova dezminţea cu fermitate că ar pregăti-o în perioada respectivă, când teama de un conflict provocase deja creşterea preţurilor alimentare mondiale.
Rusia susține că folosește arme cu laser în Ucraina: "Am ars o dronă aflată la 5 km distanță în cinci secunde"
„Vladimir Vladimirovici (Putin) a înţeles că aceste probleme (alimentare) ar putea afecta Rusia. Astfel, am început de la sfârşitul anului trecut să pregătim activ Rusia pentru foametea din lume”, a spus Oreşkin.
La momentul respectiv, Rusia se confrunta deja cu o inflaţie a preţurilor alimentare şi a introdus restricţii sau taxe pe exporturile de cereale, ulei şi fertilizatori.
„Asta ne permite să fim siguri de noi” astăzi, a adăugat Maksim Oreşkin.
Potrivit Moscovei, în niciun caz intrarea armatei ruse în Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale, nu este cea care provoacă o criză alimentară, ci chiar sancţiunile occidentale decise drept represalii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News