Un al doilea val de ruși fug de regimul președintelui Vladimir Putin, în timp ce războiul din Ucraina continuă. Un exemplu este Vladimir, în vârstă de 37 de ani, unul dintre numeroșii ruși cu legături de afaceri și de familie care și-au luat timp pentru a-și pune ordine în afaceri, dar care acum se relochează.
"Odată ce începe fluxul și oamenii încep să afle cum să facă lucrurile... asta îi determină pe mai mulți oameni să plece", a declarat pentru CNBC Jeanne Batalova, analist senior de politici la Migration Policy Institute.
"E vorba de siguranța familiei"
Vladimir pregătește de luni de zile actele și își pune în ordine afacerile pentru o mutare în Franța. Un proces de solicitare a vizei care era odată relativ ușor a devenit acum extrem de complex, dar bărbatul de 37 de ani este încrezător că va merita să-și scoată familia și angajații din Rusia.
"Pe de o parte, este confortabil să trăiești în țara în care te-ai născut. Dar, pe de altă parte, este vorba despre siguranța familiei tale", a declarat Vladimir pentru CNBC prin apel video de la biroul său din Moscova.
Pentru Vladimir, decizia de a părăsi țara pe care a numit-o acasă toată viața sa "nu a fost luată într-o singură zi". Sub conducerea președintelui Vladimir Putin, el a asistat la ceea ce a numit "eroziunea politicii și a libertății" în Rusia de-a lungul mai multor ani. Dar invazia Kremlinului în Ucraina a fost picătura care a umplut paharul.
"Cred că, peste un an sau doi, totul va fi atât de rău", a spus el despre țara sa.
"Al doilea val" de migrație din Rusia
Vladimir, al cărui nume de familie a fost eliminat din cauza caracterului sensibil al situației, face parte din ceea ce el consideră "al doilea val" de migrație din Rusia după război. Acesta îi include pe cei care au avut nevoie de mai mult timp pentru a se pregăti să părăsească țara - cum ar fi persoanele cu afaceri sau familiile care au vrut să-și lase copiii să termine anul școlar înainte de a pleca.
O astfel de flexibilitate nu a fost permisă tuturor. Când Moscova a invadat Ucraina la 24 februarie, alături de milioanele de ucraineni care au fost forțați să își părăsească locuințele, viața pentru unii ruși a devenit nesustenabilă peste noapte.
Un "prim val" de artiști, jurnaliști și alte persoane care se opun în mod deschis regimului lui Putin au simțit că trebuie să părăsească imediat țara sau să riște persecuția politică pentru încălcarea măsurilor de reprimare a disidenței publice luate de Kremlin.
"O mulțime de oameni au primit notificări în care li se spunea că sunt trădători", a declarat Jeanne Batalova, analist principal de politici la Migration Policy Institute, remarcând reacțiile de respingere suferite de unii ruși - chiar și din partea vecinilor.
Dar, pe măsură ce războiul continuă, tot mai mulți ruși decid să își facă bagajele și să plece.
"Modul în care funcționează migrația este că, odată ce începe fluxul și oamenii încep să afle cum să facă lucrurile - să își ia un apartament, să solicite azil, să găsească un loc de muncă sau să înceapă o afacere - asta îi determină pe mai mulți oameni să plece. Devine un ciclu care se împlinește singur", a spus Batalova.
Un exod de sute de mii de persoane
Nu există date concrete cu privire la numărul de ruși care au părăsit țara de la începutul războiului. Cu toate acestea, un economist rus a estimat un total de 200.000 la mijlocul lunii martie.
Această cifră este probabil să fie mult mai mare acum, potrivit lui Batalova, deoarece zeci de mii de ruși s-au mutat în Turcia, Georgia, Armenia, Israel, statele baltice și dincolo de acestea.
"Dacă vă uitați la diversele destinații în care au plecat oamenii, aceste cifre sună adevărat", a spus ea. Și asta fără a mai pune la socoteală marea diasporă rusă de peste mări și țări, dintre care mulți se află în Asia de Sud-Est, care au ales să nu se întoarcă acasă în urma invaziei. Batalova estimează această cifră la aproximativ 100.000 de persoane.
Numai în sectorul tehnologic, se estimează că între 50.000 și 70.000 de profesioniști au plecat în prima lună a războiului, iar alți 70.000-100.000 sunt așteptați să urmeze la scurt timp după aceea, potrivit unui grup comercial din industria IT rusă.
Unii fondatori de start-up-uri, precum Vladimir, care conduce un serviciu de software pentru restaurante, au decis să își mute afacerile și personalul în străinătate, alegând țări cu acces la capital, precum Franța, Marea Britanie, Spania și Cipru. Vladimir își mută soția și copilul de vârstă școlară, precum și echipa sa de patru persoane și familiile acestora la Paris.
Pleacă cei bine educați și cei bogați
Sectorul tehnologic este unul dintre numeroasele industrii de servicii profesionale care au înregistrat un exod de talente din marile orașe ale Rusiei, deoarece oamenii resping războiul și înrăutățirea condițiilor de afaceri.
Scott Antel, un avocat internațional specializat în domeniul ospitalității și al francizelor, care a lucrat aproape două decenii la Moscova, a ajutat până acum, în acest an, cinci prieteni să se mute din Rusia în Dubai, în mai multe cazuri achiziționând proprietăți pentru ei, la vedere, pentru a grăbi mutarea.
"Asistăm la un masiv exod de creiere", a spus Antel, ai cărui prieteni care pleacă provin din profesii juridice și de consultanță, precum și din domeniul ospitalității și imobiliar. "Perturbarea pentru oamenii talentați este enormă și va fi și mai mare."
Aceștia urmează muncitorii din domeniul tehnologic din Rusia, mai mobili și independenți, care s-au îndreptat deja către țări cu vize reduse, printre care Indonezia, Thailanda și Turcia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News