Ancheta, prezentată de procurorii ucraineni și preluată de agenția dpa, scoate la lumină o metodă ingenioasă și în același timp controversată, prin care 31 de bărbați cu vârste între 18 și 60 de ani – adică exact categoria vizată de interdicția de a părăsi Ucraina – au reușit să obțină permise de ieșire din țară sub acoperirea unei activități „esentiale”: transportul de carburanți. Potrivit anchetatorilor, în perioada mai – iunie 2022, viceprimarul le-a asigurat acestor bărbați documente care atestau că sunt șoferi de vehicule specializate în transportul de combustibili. Această categorie profesională beneficiază de o derogare de la restricțiile de circulație impuse în contextul stării de război, fiind considerată vitală pentru funcționarea infrastructurii statului.
După ce au părăsit țara, mulți dintre cei 31 de bărbați nu s-au mai întors din Uniunea Europeană. Fuga lor a fost astfel posibilă datorită unui sistem bine pus la punct, în care s-au utilizat portițe legale și influență administrativă pentru a eluda legea. Procurorii nu au oferit încă detalii clare despre eventuale recompense financiare primite de oficialul acuzat, însă dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă o pedeapsă de până la șapte ani de închisoare.
Corupția generalizata din Ucraina
Scandalul vine într-un moment delicat pentru administrația locală din Kiev, dar și pentru întreaga clasă politică ucraineană. Vitali Kliciko, primarul Kievului și fost campion mondial de box, l-a demis pe viceprimar în luna decembrie a anului trecut, la scurt timp după ce presa de investigație a dezvăluit că mai mulți prieteni ai acestuia au achiziționat proprietăți valoroase în oraș – un semnal de alarmă pentru posibile acte de corupție sau trafic de influență. Demiterea, însă, nu a fost suficientă pentru a opri cercetările procurorilor, care au aprofundat legăturile oficialului cu presupusa rețea de evaziune a recrutării.
Viceprimarul vizat de anchetă este membru al partidului de opoziție Solidaritatea Europeană, formațiune condusă de fostul președinte Petro Poroșenko. Apartenența politică a acestuia nu a trecut neobservată în analiza publică a cazului. Potrivit unor analiști politici din Ucraina, întreaga situație ar putea fi folosită de administrația centrală drept instrument pentru a discredita figura primarului Kliciko, un lider local extrem de popular și tot mai des menționat ca posibil contracandidat al actualului președinte Volodimir Zelenski la viitoarele alegeri prezidențiale – atunci când legea marțială va fi, în cele din urmă, ridicată.
Bărbații au interdicție de a ieși din Ucraina
De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, guvernul ucrainean a introdus reguli stricte privind mobilizarea. Toți bărbații apți de luptă, între 18 și 60 de ani, au interdicția de a părăsi teritoriul național, cu excepția unor cazuri foarte limitate, cum ar fi probleme medicale grave, responsabilitatea legală pentru persoane cu dizabilități, sau deținerea unui permis special de la centrul de recrutare local. Totuși, în ciuda acestor reguli stricte, mii de bărbați au încercat – și mulți au reușit – să treacă granița ilegal sau să ocolească legea prin metode ingenioase, cum este și cea investigată acum de autorități.
Fenomenul a devenit atât de răspândit încât autoritățile ucrainene au început să își intensifice controalele la frontieră și să verifice cu atenție toate documentele de deplasare. Zeci de dosare penale au fost deschise în ultimul an pe numele unor funcționari care au eliberat documente false, iar autoritățile au anunțat că vor continua să vâneze orice rețea care ajută la sustragerea de la mobilizare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News