În cursul zilei de ieri a fost semnalat mai întâi un cutremur, iar puțin mai târziu s-ar fi auzit o explozie puternică și era mult fum. Fumul poate fi văzut clar din insulele din jur. În plus, ar fi fost observate fluxuri piroclastice și, eventual, chiar lavă. Erupția a fost confirmată de Institutul Italian de Geofizie și Vulcanologie și agenția italiană de știri ANSA. Guvernul local a emis o avertizare de tsunami, potrivit ANSA, ar fi un val de un metru și jumătate înălțime.
⚠️+++ Immagini dallo Stromboli adesso - TeleOne. pic.twitter.com/SBdRZOgIoF
— Francesco Comito (@FrancescComito) December 4, 2022
COMUNICATO DI ATTIVITA' VULCANICA del 2022-12-04 14:31:41(UTC) - STROMBOLI.
— INGVvulcani (@INGVvulcani) December 4, 2022
L'Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia, Osservatorio Etneo, comunica che le reti di monitoraggio hanno registrato alle ore 15:31 (14:31 UTC), un flusso piroclasticohttps://t.co/Xl0Uk1J9Ww pic.twitter.com/dSn0bEVdkT
Italia este adesea scena erupțiilor vulcanice, deoarece țara se află între plăcile eurasiatice și africane. Muntele Etna, din Sicilia, a erupt în februarie 2022.
Una dintre cele mai faimoase erupții vulcanice din Italia actuală a fost cea de pe Muntele Vezuviu din anul 79 d.Hr., care a îngropat orașele romane Pompei și Herculaneum sub un strat gros de cenușă.
Vezi și
Stromboli şi Etna au erupt în aceeaşi zi
Vulcanul Etna a erupt pe 19 mai 2021, când s-au înregistrat scurgeri de lavă, la fel ca şi vulcanul Stromboli, de pe insula italiană cu acelaşi nume, care a înregistrat o intensificare a activităţii, cu expulzarea unor nori mari de cenuşă şi pietre, a informat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), relatează EFE şi DPA.
Etna a fost primul vulcan care s-a activat, cu o explozie urmată de scurgeri de lavă pe versantul de sud-est, transmite DPA.
Vulcanul Stromboli a început să erupă în cursul după-amiezii. "Activitatea explozivă în zona craterului de nord s-a produs la ora locală 14:51 (12:51 GMT), cu un flux piroclastic care a a ajuns pe linia de coastă şi se îndreaptă spre mare pe o distanţă de peste un kilometru", se arată într-un comunicat. Erupţia a generat şi un nor de cenuşă de 1,5 sau 2 kilometri deasupra nivelului mării, conform EFE.
În ultimele zile, vulcanul Stromboli a înregistrat o activitate intensă care a fost monitorizată de INGV şi de Protecţia Civilă pentru a garanta securitatea celor aproape 500 de persoane care locuiesc pe această insulă, aflată în nordul Siciliei.
Marco Giorgianni, primarul din Lipari, care depinde de insula Stromboli, a declarat televiziunii publice că nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale şi că situaţia este sub control.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News