„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  S-a întors roata: copiii românilor stabiliți în străinătate își învață părinții despre tradiții și obiceiuri. Cum e posibil

Anca Murgoci |
Data publicării:
Români în diaspora (Sursa foto: MAPN/Facebook)
Români în diaspora (Sursa foto: MAPN/Facebook)

Valeriu Barbu, un român stabilit în urmă cu 25 de ani în Italia, spune că în diaspora pot apărea situații mai puțin obișnuite în care copiii românilor stabiliți departe de țară își învață părinții despre anumite tradiții și obiceiuri. 

Valeriu Barbu, fondatorul Cenaclului românesc de la Roma, a vorbit, în emisiunea Tradiții românești în diaspora, despre obiceiurile pe care le mai respectă românii stabiliți în străinătate.

"Sărbătorile la mine acasă se limitează doar la amintiri. Gătim românește de sărbători, facem meniurile acelea tradiționale, mergem la Biserică, ținem sărbătorile ortodoxe cât se poate. Dar nu mai e același sentiment. Nu mai păstrăm rigurozitatea din copilărie. E doar o nevoie din dor și atât", spune românul.

"Ceea ce constat cu bucurie e că sunt tineri copii sau adolescenți care sunt atrași de tradițiile românești. Câteva asociații de aici din Lazio, aș vrea să amintesc de Villaggio Romeno și cei care sărbătoresc an de an Ziua Iei, ziua portului național, aderă la aceste evenimente cu foarte mult entuziasm. Tinerii încep să mă învețe ce am pierdut eu, ce am uitat, ce nu mai respect eu mă învață copiii".

Vezi și: Mesaj emoționant al unui român plecat în Italia de 25 de ani: "Noi am plecat cu România în suflet. Am plecat cu ea cu tot"

Copiii românilor din diaspora participă la cursuri de limbă și civilizație românească

 

Întrebat de Flaviu Predescu de unde primesc aceste informații, Barbu spune că cei mici învață despre tradițiile și obiceiurile românești la cursurile de Limbă Română, Cultură și Civilizație organizate prin Departamentul pentru românii de pretutindeni.

De unde au informații?

"De la profesorii de Limbă Română, Cultură și Civilizație. Se organizează cursuri prin DRP. Părinții țin la treaba asta. Am întâlnit familii de români aici care își educă copiii în spiritul românesc.

Cu toate că majoritatea copiilor care sunt născuți sau crescuți de foarte mici aici preferă să se exprime mai mult în limba italiană. Am întâlnit un singur copil al unui medic din București, aici la Roma, care dacă îi vorbești în italiană, el îți răspunde în română. E un copil foarte deștept, e aproape adolescent, are 15 ani. Tatăl este italian. E scriitor și cercetător, iar mama este medic. Copilul ține foarte tare la apartenența românească. Cred că a fost alegerea lui, pentru că unui copil nu poți să-i impui. Îl îndepărtezi dacă îl forțezi", mai spune Valeriu Barbu.  

Fondatorul Cenaclului românesc de la Roma spune că îi este dor de obiceiurile din România.

"Eu vin Galați, din sudul Moldovei. Îmi este foarte dor să-mi fac sărbătorile acasă, în satele din sudul Moldovei în care să merg din casă în casă cu plugușorul, cu colinda, cu steaua, cum era pe vremea noastră... cu capra. Le-am povestit prietenilor noștri din Italia, însă firește că m-am abținut să le dau toate detaliile. Nu le-am povestit cum se întâmplă mai spre centrul Moldovei sau mai sus, treaba cu ciomegele de sărbători. Asta nu le-am povestit", mărturisește Barbu.     

Urmărește interviul integral:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel