Valorile ofertelor în septembrie 2023 au scăzut cu 4,1% față de aceeași lună a anului trecut, ajungând la 10.936 euro pe metru pătrat, cel mai scăzut nivel din ianuarie 2019, potrivit datelor Le Figaro.
La Paris, blocarea cauzată de pandemia COVID i-a făcut pe unii oameni să se mute din orașe. De asemenea, sunt mai multe modificări ale regulilor de creditare pentru potențialii investitori.
Băncile franceze nu au voie să emită credite ipotecare peste rata maximă a dobânzii, cunoscută sub numele de taux d'usure, care este stabilită de Banca Franţei. Această restricție a dus la respingerea cererilor de împrumut.
Pentru a facilita accesul la credite imobiliare, rata dobânzii a fost revizuită lunar în prima jumătate a anului 2023.
Proprietarii de case din Paris se vor confrunta, de asemenea, cu o creștere de 52% a impozitului pe proprietate în acest an, pe care primarul Anne Hidalgo a justificat-o anul trecut pe baza inflației și a costurilor energiei.
În ciuda scăderii constante a prețurilor locuințelor, Parisul rămâne cea mai scumpă piață de locuințe dintre marile orașe europene, de peste două ori mai mult decât Madrid și Berlin, au scris analiștii Bloomberg.
Piața imobiliară din Franța este blocată. Francezii iau credite din ce în mai greu
Cele mai recente cifre publicate de agenția Century 21 arată că volumul vânzărilor de case în Franța este în scădere. Prețurile nu scad însă semnificativ, deși nu mai există cerere.
Century 21 și-a publicat ultimele cifre privind vechea piață imobiliară. Și ele reflectă un blocaj al pieței. Volumul vânzărilor a scăzut în primul semestru cu - 14,1%, dar prețurile încă nu s-au corectat suficient, -1,7% la apartamente și chiar o ușoară creștere de +0,9% la case.
Există întotdeauna diferențe geografice puternice. La Paris, scăderea cu 14% a vânzărilor de case este însoțită de o scădere de 6,1% a prețurilor pe parcursul unui an. Media prețului este în prezent sub 10.000 de euro pe metru pătrat la 9.843 de euro.
Perioadele de vânzări la Paris ating recorduri istorice. Acum durează aproape 3 luni pentru a vinde o proprietate în capitală, adică cu 8 zile în plus într-un an. În Ile-de-France, în general, prețurile au scăzut cu aproximativ 4%. Dar există creșteri mici în Hauts-de-France și în Essonne, scrie bfmtv.com.
În celelalte regiuni, există diferențe mari. În ceea ce privește volumul vânzărilor, de la o scădere de aproape 26% în Normandia s-a ajuns la o scădere ușoară de doar 1%.
Și în ceea ce privește prețul, există diferențe puternice. La nivel regional, tocmai în Bourgogne-Franche-Comté se observă cea mai mare scădere, dar scăderea prețurilor pe metru pătrat este de doar 3,3%. Trebuie să știți că alte 8 regiuni înregistrează creșteri de preț, cel mai mari fiind în Bretania cu +6,2%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News