Acest acord electoral cu Europa Verde şi stânga italiană (Sinistra italiana, SI) era "necesar", a justificat decizia secretarul PD, Enrico Letta, în cadrul unei conferinţe de presă alături de secretarul SI, Nicola Fratoianni şi co-purtătorul de cuvânt al Verzilor, Angelo Bonelli.
"Divergenţele nu trebuie să devină un obstacol în calea convergenţei", a subliniat, la rândul său, Nicola Fratoianni, considerând că "începe o nouă fază" pentru "a împiedica extrema dreaptă" să ajungă la putere.
Marţi, PD se aliase deja cu mica grupare centristă Azione a lui Carlo Calenda în vederea consolidării forţelor în confruntarea cu blocul conservator format din Forza Italia a lui Silvio Berlusconi, Liga lui Matteo Salvini şi suveraniştii Fratelli d'Italia ai Giorgiei Meloni.
Stânga este sub presiune după destrămarea, luna trecută, a coaliţiei de unitate naţională a premierului Mario Draghi, care a dat startul campaniei electorale pentru alegerile legislative dominate rapid de forţele de dreapta.
Sondajele din Italia
Fratelli d'Italia, formaţiune naţionalistă eurosceptică, conduce în sondaje de câteva săptămâni cu aproximativ 24%. Aliaţii săi, Forza Italia şi Liga Anti-imigraţie, sunt creditaţi cu 7%, respectiv 12% din intenţiile de vot.
PD oscilează în jurul procentului de 23%, ceea ce face esenţială crearea de alianţe pentru a rămâne cu şanse de câştig în cursa electorală.
Luigi Di Maio, şeful diplomaţiei italiene şi fost lider al Mişcării 5 Stele (M5S, populist), a creat un nou partid de centru-stânga, Impegno Civico (Angajare Civică) şi s-a arătat deschis unei alianţe cu alte partide de stânga sau de centru-stânga.
Alegerile din 25 septembrie au loc în contextul în care Italia, puternic îndatorată, se confruntă cu o inflaţie galopantă şi cu îngrijorări legate de aprovizionarea cu energie cauzate de războiul din Ucraina, relatează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News