România atrage investiții străine și salariile continuă să urce: Compania Nokian Tyres a marcat un moment istoric pentru România și industria europeană, inaugurând fabrica de anvelope din Oradea – prima de acest tip din lume care va funcționa cu emisii zero de CO2.
Proiectul, cu o valoare totală de aproximativ 650 de milioane de euro, este sprijinit printr-o finanțare complexă. Pentru a susține investițiile în producția de anvelope sustenabile, Nokian Tyres va beneficia de un ajutor de stat din partea guvernului român, în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro și de un împrumut de investiții acordat de Banca Europeană de Investiții, în valoare de 150 de milioane de euro..
Această unitate de producție reprezintă o investiție importantă nu doar pentru regiunea Bihor, ci pentru întregul peisaj economic românesc: salariile mari sunt principalul indicator în acest sens.
Peste 550 de angajați până la finalul anului 2025
Construcția fabricii a început după relocarea operațiunilor din Rusia, iar recrutările pentru personal au demarat încă din 2023. În total, fabrica va angaja aproximativ 550 de persoane, oferind salarii medii nete de circa 1.200 de euro, un nivel foarte competitiv pentru România.
În prezent, la Oradea lucrează aproximativ 300 de angajați, urmând să mai fie angajați alți 200 de anul viitor.
Susanna Tusa, directorul general al operațiunilor Nokian Tyres în România, va coordona toate activitățile de implementare a proiectului în Oradea, asigurându-se că fabrica devine un punct de referință pe piața europeană a anvelopelor ecologice. „Vom analiza cu atenție calificările și experiența tuturor solicitanților, pentru a asigura cea mai bună potrivire posibilă în cadrul organizației noastre,” au declarat reprezentanții Nokian, invitând candidații să își depună CV-ul pe site-ul oficial al companiei.
La evenimentul de inaugurare, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor a vorbit despre impactul pozitiv pe care această investiție îl va avea pentru regiune:
„Nokian nu înseamnă doar o investiție importantă, înseamnă vizibilitate pentru Oradea la nivel european, înseamnă locuri de muncă și prosperitate. 500 de familii vor avea o ancoră în această uzină.”
Ilie Bolojan a vorbit de asemenea, despre importanța colaborării dintre Universitatea din Oradea și noua facilitate, în vederea formării inginerilor de care fabrica va avea nevoie, consolidând legătura dintre educație, cercetare și industrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News