Salarii MARI pentru ROMÂNII care se întorc din străinătate. REACȚIILE acestora

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Salarii de 1000 de euro, formare profesională sau abonamente la clinici medicale private. Cu aceste promisiuni speră România să îi convingă pe cei care lucrează în străinătate în domeniul construcţiilor să se întoarcă acasă.

Angajatorii au fost de acord să plătească mai mult, după ce Guvernul a decis să le scadă contribuţiile, pentru a sprijini acest sector, rămas fără oameni, relatează stirileprotv.ro.

De luna viitoare vor fi organizate burse ale locurilor de muncă în ţările în care au plecat în ultimii ani cei mai buni lucrători de la noi.

Companiile îndrăznesc să facă aceste oferte generoase după ce Executivul a crescut deja salariul minim din acest domeniu la 3000 de lei brut şi a scăzut cu peste 60% impozitele plătite de angajatori.

Ministrul Muncii: „Pentru a ne deplasa personal în luna februarie, începem cu o bursă a locurilor de muncă pentru românii din străinătate, pe care o vom organiza în prima fază în Italia”.

Rămâne de văzut însă şi câţi români angajaţi acum în străinătate vor fi convinşi să se întoarcă acasă. În ţările lor de adopţie au şi alte avantaje în afară de salariu.

Citește și Peste 1.500 de JOBURI pentru ROMÂNI în Europa, din care două treimi în Spania. Ce ANGAJAȚI caută

Marius Epure, angajat în Madrid: „Mai întâi nu ţine de o problemă de bani, ci de mentalitate. Iar a doua, tine de o infrastructură bună. Facem jumătate de Europa într-o zi, o zi jumătate şi apoi încă o zi ne ia din Arad până în Bucureşti sau Constanța. Aşa ceva este imposibil. Pentru orice mic accident există o protecţia socială, lucrurile care nu au nicio treabă cu România. Aş vrea să vă spun diferenţa dintre un spital de aici şi un spital din România. Nu vorbesc de personalul medical, ci de condiţiile care sunt.″⁣

Costică Popșor, angajator Spania: „Un muncitor calificat poate să ajungă la 2000 de euro sau chiar şi peste. Se poate ajunge până la 2 ani de şomaj, 850 de euro pe lună care se poate prelungi cu o indemnizaţie de 426 de euro încă doi ani."

În tot acest timp România se confruntă cu o criză. Patronii companiilor spun că acum lucrează pe şantiere 300 de mii de oameni, dar ar fi nevoie de încă pe atât.

Ca să rezolve parţial problema forţei de muncă, multe firme de construcţii au angajat muncitori din Vietnam, Turcia sau Sri Lanka.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel