Lucrările pe autostrada Sibiu – Făgăraș avansează într-un ritm accelerat, constructorii turci suplimentând forța de muncă pe șantier. Asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret AS - Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret AS lucrează intens la lotul 2 al autostrăzii, inclusiv la Viaductul Boița, iar activitatea continuă chiar și duminica, potrivit imaginilor recente.
Pe șantier au fost mobilizați mai mulți muncitori, care desfășoară lucrări la fundațiile viaductului, la edificarea culeilor și a pilelor. În plus, utilajele au început decopertarea stratului vegetal în zona viitorului nod rutier Boița, în timp ce se derulează și lucrări de consolidare a bretelei de coborâre de pe autostradă.
Autostrada Sibiu – Făgăraș va avea o lungime totală de 68,04 kilometri și este împărțită în patru tronsoane:
Tronsonul 1: Boița (Autostrada Sibiu - Pitești) – Avrig - Mârșa (DJ105G) (14,25 km);
Tronsonul 2: Avrig - Mârșa (DJ105G) – Arpașu de Jos (DN1) (19,92 km);
Tronsonul 3: Arpașu de Jos (DN1) – Sâmbăta de Sus (DJ 105B) (17,61 km);
Tronsonul 4: Sâmbăta de Sus (DJ 105B) – Municipiul Făgăraș (16,26 km), cu un drum de legătură spre DN1 (5,6 km).
Salarii mari pe șantierul autostrăzii Sibiu – Făgăraș
Pentru realizarea acestui proiect, constructorii dispun de un buget de 6,4 miliarde de lei și un termen de execuție de patru ani. Pe traseu sunt prevăzute șapte noduri rutiere, 12 viaducte, două poduri de peste 160 de metri și un Centru de Întreținere. De asemenea, se vor construi două noduri rutiere principale, la Sâmbăta și Făgăraș.
Antreprenorul turc Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS estimează că va avea nevoie de aproximativ 1.000 de muncitori pentru acest proiect, iar salariile oferite pentru lucrătorii cu experiență pot ajunge până la 9.000 de lei net. În zona Cârța a fost deja ridicată o tabără unde vor fi cazați aproape 500 de muncitori, iar în prezent se lucrează la amenajarea drumurilor tehnologice care vor permite accesul echipamentelor în șantier.
Termenul pentru finalizarea proiectării a fost ianuarie 2025, după care urmează o perioadă de 36 de luni pentru execuția lucrărilor. Noua autostradă va prelua o parte semnificativă din traficul aglomerat de pe DN1, contribuind la fluidizarea circulației între Sibiu și Făgăraș.
Pentru toate structurile de pe secțiunea 2 (Boița - Cornetu) vor fi produse 1059 de grinzi de beton cu lungimi cuprinse între 32.3 m și 40 m. Pe șantierul Secțiunii 2 a autostrăzii Sibiu-Pitești vor fi executate 48 de poduri, pasaje și viaducte.
Avans bun și pe șantierul autostrăzii Sibiu - Pitești
Avans bun pe șantierul secțiunii 4 (Tigveni - Curtea de Argeș) a Autostrăzii Sibiu - Pitești (A1). Stadiul lucrărilor se apropie de 70% iar la a doua galerie a tunelului mai sunt de forat mai puțin de 130 m.
Toți piloții forați au fost executați iar în acest moment, în plus față de lucrările la tunel, constructorul (PORR Construct) mai execută:
lucrări la terasamente,
lucrări la structuri,
consolidări,
montare podețe prefabricate,
lucrări la sistemele pentru scurgerea apelor.
Lucrările de relocare a utilităților au fost finalizate pe întregul traseu al acestei secțiuni de autostradă (9,86 km).
Antreprenorul este mobilizat în șantier cu 550 de persoane și 190 de utilaje.
Termenul contractual pentru finalizarea lucrărilor este luna februarie 2027, dar în acest ritm circulația pe secțiunea 4 (Curtea de Argeș -Tigveni) va putea fi deschisă încă de anul viitor (2026).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News