Salariul minim brut în România crește de la 1 iulie 2024 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Guvernanții au decis să crească salariul minim brut din data de 1 iulie 2024. 

Asta înseamnă că în luna august, salariații din România care lucrează pe salariul minim pe economie vor încasa mai mulți bani. Creșterea este una importantă la nivel procentual: raportată la actualul salariul minim aflat în plată, care este 3300 lei, creșterea este de 12%.

Totuși, după ce se scad toate taxele și impozitele pe salariu, în conturile salariaților care lucrează pe salariul minim pe economie vor intra doar 2321 lei. Suma ar fi fost chiar mai mică, însă rămâne în vigoare legea din timpul pandemiei, atunci când s-a aprobat o creștere de 200 lei a salariului minim fără ca guvernul să taxeze această sumă. Totuși, această scutire la cei 200 lei se încheie la finalul anului. 

Așadar, raportat la cursul BNR, din 1 iulie în România nimeni nu va câștiga mai puțin de 466 euro.

Crește salariul minim în România de la 1 iulie 2024

 

Premierul Marcel Ciolacu spune că decizia de majorare a salariului minim pe economie a fost luată în alianța de guvernare, încă din data de 15 decembrie 2023. Ar fi trebuit ca salariul minim să fie majorat chiar de la 1 iunie, însă s-a decis amânarea cu o lună a deciziei. Ce s-a mai negociat recent cu PNL au fost creșteri salariale pentru categoriile de bugetari care au protestat chiar înainte de alegeri. Aceștia nu erau însă plătiți cu salariul minim pe economie.

"Cu salariul minim e o decizie luată pe data de 15 decembrie în coaliţie, de noi toţi, că se merge cu salariul minim de 3.300 de la 1 ianuarie, urmând să fie mărit la 1 iunie la 3.700. Nu îmi aduc aminte ca, până s-a luat decizia, cu adevărat împreună cu partenerii sociali, sindicatele, de către Guvern, să fi fost altă decizie. Cu alte cuvinte, eu am respectat această decizie. În ceea ce priveşte cei 200 de lei neimpozabili, vreau să vă anunţ că este o lege, e adevărat cu caracter temporar, care se termină pe data de 31 decembrie", a explicat Ciolacu, cu prilejul unei vizite la Piaţa "16 Februarie" din Bucureşti, întrebat cum comentează faptul că liberalii spun că nu au fost consultaţi cu privire la mărirea salariului minim.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel