EXCLUSIV  Salariul minim în Germania, în 2019. Toate detaliile despre clasele de impozitare și zilele de concediu. Erich Mocanu, interviu pentru StiriDiaspora

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:

Erich Mocanu, fondatorul organizației AEBS,  a acordat un interviu pentru StiriDiaspora.ro. El a explicat cum funcționează sistemul de salarizare în Germania, care sunt clasele de impozitare și a dat detalii despre zilele de concediu de odihnă pe care un salariat le poate lua. 

Comunitatea românească din Germania este una numeroasă, astfel că apar numeroase întrebări referitoare la salariul minim pe economie din această țară, despre impozitul datorat la stat, dar și despre situații deosebite în ceea ce privește concediul. Pentru a lămuri aceste aspecte, am stat de vorbă cu Erich Mocanu.  

 

Care este salariul minim în Germania?

Erich Mocanu: Salariul minim brut în Germania este de 9.19 euro pe oră. Acesta este salariul minim, obligatoriu în toate domeniile. Atenție însă, vorbim despre o sumă brută, din care se scad toate taxele.

 

Care este sistemul de impozitare a salariului în Germania?

Erich Mocanu: Există șase clase de impozitare în Germania. Așadar, există posibilitatea ca angajații care au același salariu brut să încaseze sume diferite de bani, atunci când își încasează salariul, banii în mână, așa cum se zice. De exemplu, clasa 1 de impozitare este cea mai drastică. Cei care sunt incluși în această categorie plătesc cele mai mari impozite pe salarii. Din această clasă fac parte persoanele necăsătorite, fără copii. Intră în această categorie și cei care au divorțat și nu au copii. Dar să le enumerăm și pe celelalte:

În clasa 2 de impozitare, sunt părinții singuri. Aici intră persoanele care au divorțat și au rămas cu copilul în întreținere.

Categoria 3 de impozitare presupune pe de o parte ca angajatul să fie căsătorit, iar pe de altă parte ca partenerul să fie de acord să fie de acord să fie încadat în clasa 5 de impozitare. Categoria este convenabila pentru familiile în care unul dintre soți câștigă mai mult sau este singurul care are un venit. 

În categoria 4 sunt soții cu venituri asemănătoare. O combinare cu clasa 3 sau clasa 5 nu este posibilă

Încadrarea în categoria 5 de impozitare este posibilă doar în combinație cu clasa 3. Trebuie ca ambii soți să fie de acord cu încadrarea la această clasă.

În categoria 6 de impozitare intră persoanele care au un al doilea sau al treilea job și care au o alta clasă la jobul principal. 

 

*Vă prezentăm mai jos o schemă exemplificată, pentru o mai bună înțelegere:

 (w670)

 

Câte zile de concediu de odihnă se acordă unui salariat din Germani? 

Erich Mocanu: Legea din Germania spune că la cinci zile muncite pe săptămână, se acordă un minimum de 20 de zile de concediu pe an. La șase zile muncite pe săptâmână, un muncitor va beneficia de 24 de zile de concediu de odihnă pe an. Muncitorii ar putea primi și mai multe dacă aparțin de un sindicat. Cele pe care le-am enumerat reprezintă un număr minim de zile de odihnă de care pot beneficia. 

 

Care este situația cu concediul medical? 

Erich Mocanu: La concediul medical este o situație specială. Primele șase săptămâni de concediu medical sunt plătite de angajator, deci lucrătorul va lua salariul întreg, 100 %. Din a șaptea săptămână până la maximum un an de zile, banii vor fi primiți de la Casa de Asigurări Medicale, dar de acolo nu va mai primi salariul întreg, ci doar un procent de 63-65 % din suma netă. Există așadar o pierdere. 

 

Ce se întâmplă dacă un muncitor întâmpină o problemă de sănătate chiar după ce s-a angajat, în prima lună? 

Erich Mocanu: Dacă un muncitor se îmbolnăvește în prima lună de când s-a angajat, atunci de la bun început salariul va fi plătit de Casa de Asigurări, la fel cum am explicat, cu acel procent redus din salariul net. 

 

Dacă unui muncitor român nu îi sunt respectate drepturile, cui se adresează?

Erich Mocanu: Dacă aparține de un sindicat, cel mai bine este să anunțe acolo și va fi ajutat imediat cu toată procedura, în funcție de nedreptatea care s-a comis sau pe care o reclamă. Trebuie ca salariații români să fie însă atenți. Acolo, există o practică: primele trei luni de zile nu beneficiază de ajutor din partea sindicatului. Ei spun că mai întâi trebuie să plătești cotizațiile și abia apoi ai dreptul să ceri ajutor. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel