Salvarea Europei în criza gazelor poate veni de la Norvegia, care are zăcăminte foarte bogate 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Avertizare de călătorie pentru românii care merg în Norvegia emisă de MAE
Avertizare de călătorie pentru românii care merg în Norvegia emisă de MAE

Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Stoere, se va întâlni joi cu producătorii de gaze pentru a discuta contractele de furnizare pe termen lung, care ar putea ajuta la stabilizarea preţurilor la vânzările de gaze către Europa, transmite Reuters.

Printre principalii producători de gaze din Norvegia sunt firma controlat majoritar de stat Equinor, precum şi companiile Shell, Wintershall Dea, TotalEnergies, Vaar Energi şi ConocoPhillips.

"Nu este în interesul Norvegiei actuala instabilitate. Aş prefera să văd o stabilizare a preţurilor la gaze, preferabil la un nivel mai scăzut", a declarat prim-ministrul la postul public de televiziune NRK.

Nici Norvegia nu vrea plafonare la prețul gazelor



Totuşi, Stoere a repetat că impunerea unei plafonări a preţului gazelor, sugerată de unii cumpărători europeni, ar putea avea un impact negativ asupra livrărilor şi ar putea reprezenta "o alegere greşită". Ţările UE au cerut Bruxelles-ului să propună un astfel de plafon dar până acum nu au ajuns la un acord dacă plafonul se va aplica pentru toate importurile de gaze naturale, pentru importurile de gaze prin conducte sau pentru tranzacţiile angro cu gaze naturale.

Diplomaţi din UE susţin că există un sprijin amplu pentru impunerea unei taxe pe profiturile excesive ale companiilor care vând combustibili fosili şi a unei reduceri a consumului net lunar de electricitate dar ideea unei plafonări a preţului gazelor a provocat diviziuni în rândul satelor membre UE.

Norvegia, ţară care nu este membră UE, a devenit cel mai mare furnizor de gaze al blocului comunitar după ce Rusia şi-a redus livrările ca urmare a războiului din Ucraina, ceea ce aduce ţării scandinave venituri record de pe urma industriei petroliere pe măsură ce preţurile au crescut foarte mult, relatează Agerpres. 

Comisia Europeană va interveni în piață pentru a stopa specula cu energie

 

Comisia Europeană a propus, miercuri, o intervenţie de urgenţă pe pieţele europene ale energiei pentru a face faţă recentelor creşteri dramatice ale preţurilor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

UE se confruntă cu efectele unei neconcordanţe grave între cererea şi oferta de energie, în mare parte din cauza utilizării continue ca armă a resurselor energetice de către Rusia. Pentru a reduce presiunea sporită pe care această situaţie o exercită asupra gospodăriilor şi întreprinderilor europene, Comisia face acum un pas înainte în abordarea acestei probleme, propunând măsuri excepţionale de reducere a cererii de energie electrică, care vor contribui la reducerea costului energiei electrice pentru consumatori, precum şi măsuri de redistribuire a excedentului de venituri din sectorul energetic către consumatorii finali.

Pentru a viza cele mai scumpe ore de consum al energiei electrice, atunci când producţia energiei electrice pe bază de gaze naturale are un impact semnificativ asupra preţului, Comisia propune obligaţia de a reduce consumul de energie electrică cu cel puţin 5% în timpul orelor de vârf selectate. Statele membre vor trebui să identifice 10% din totalul de ore, care au cel mai mare preţ preconizat, şi să reducă cererea în timpul acestor ore de vârf.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel