Salvați Copiii, semnal de alarmă: Minorii care au urcat în trenuri și-au îmbrățișat părinții poate pentru ultima oară

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Salvați Copiii, semnal de alarmă Minorii care au urcat în trenuri și-au îmbrățișat părinții poate pentru ultima oară
Salvați Copiii, semnal de alarmă Minorii care au urcat în trenuri și-au îmbrățișat părinții poate pentru ultima oară

Se estimează că trei milioane de oameni au fugit din Ucraina de la începutul războiului, iar 40% dintre aceștia sunt minori. Aproximativ 100.000 de băieți și fete trăiesc sub tutela statului și jumătate au un handicap. "Vorbim despre fete și băieți care mergeau la școală și înregistrau TikTok cu prietenii lor în urmă cu douăzeci de zile", spune directorul Cooperării Internaționale pentru Salvați Copiii, Vicente Raimundo.

Imaginea copiilor în brațele părinților, care îi urcă în trenuri până la granița cu Ucraina și îi îmbrățișează, poate pentru ultima oară, rămâne întipărită în memorie. Copii sunt forțați să se separe de familiile lor pentru a încerca să supraviețuiască. Copii care, acum 23 de zile, se jucau pe stradă și mergeau la școală. Acești copii au acum un rucsac greu în spate și un viitor mai mult decât incert. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a spus, în această săptămână, că aproape o sută de copii au murit deja în țară din cauza invaziei ruse care a început pe 24 februarie. Într-un mesaj televizat adresat Parlamentului canadian, Zelenski a acuzat armata rusă că "distruge totul”. "Distrug școli, spitale, clădiri. Au ucis deja 97 de copii", a afirmat el.

Salvați Copiii dă alarma. Se estimează că trei milioane de oameni au trecut granița și au fugit din Ucraina de la începutul războiului. Peste 40% sunt minori, aproape un milion și jumătate de băieți și fete. În plus, cel puțin 20 de milioane de oameni și-au părăsit casele din nordul și sudul Ucrainei și au plecat în vest, care este cea mai sigură  zonă în acest moment.

Supraviețuiesc fără apă, lumină, mâncare, în condiții meteorologice extreme și atacuri armate

 

 

În plus,  Ucraina are una dintre cele mai mari rate de îngrijire instituțională din Europa: aproximativ 100.000 de copii trăiesc în unități rezidențiale. Și jumătate au un handicap. Acești copii sunt încă în țară în timp ce bombardează școli, orfelinate și creșe, scrie publicația niusdiario.es.

Vicente Raimundo, Directorul Cooperării Internaționale pentru Salvați Copiii, s-a întors în Spania în urmă cu patru zile de la granița dintre România și Ucraina, din orașul Siret, unde coordonează primirea copiilor refugiați, care trec frontiera.  

"În interiorul Ucrainei, în special la Mariupol, situația este apocaliptică. Nu spun asta pentru a impresiona, este cuvântul folosit de Purtătorul de cuvânt internațional al Crucii Roșii, instituția care este cel mai obișnuită să vadă pe viu ororile războiului.

Milioane de oameni sunt în izolare, direct afectați de război și nu pot pleca, deoarece nu există suficiente ieșiri legale și sigure. Știm că asistența nu ajunge la acești oameni, că există, dar că nu ajunge. Cel puțin 40 sau 50% dintre ei supraviețuiesc fără apă, fără lumină, fără mâncare, în condiții meteorologice extreme și atacuri asupra infrastructurii civile din nordul, sudul și sud-estul Ucrainei.

Pe de altă parte, sunt peste două milioane de oameni care au fost nevoiți să-și părăsească casele și au plecat în vestul Ucrainei, unde ajung puține ajutoare", a povestit Vicente Raimundo. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel