"I-am scris personal colegului meu olandez: sunt incredul, pentru că ei nu se interesează de nava aflată sub pavilionul lor (...) şi care se află pe mare deja de 11 zile", a notat într-un comunicat Matteo Salvini, liderul partidului Liga (extrema dreaptă) şi vicepremier al guvernului italian.
Nava umanitară Sea-Watch 3 a salvat, în 12 iunie, 53 de migranţi de pe o ambarcaţiune pneumatică care plecase de pe costa libiană. Comandantul navei, aflate sub pavilion olandez dar care este închiriată de un ONG german, a refuzat să-i ducă înapoi în Libia, ţară care nu este considerată un loc sigur, şi s-a îndreptat spre costa Italiei.
Zece dintre aceşti migranţi, printre care femei însărcinate, au fost autorizaţi să debarce în urmă cu opt zile la Lampedusa, un alt bărbat bolnav - sâmbătă, însă ceilalţi 42 rămân pe nava care nu poate intra în apele teritoriale italiene.
"Vom considera guvernul olandez şi UE, absentă şi depărtată ca întotdeauna, responsabili de tot ce li s-ar putea întâmpla femeilor şi bărbaţilor aflaţi la bordul Sea-Watch", a conchis Salvini, care le-a interzis navelor închiriate de ONG-uri ce salvează migranţi să acosteze în porturi italiene.
Totodată, guvernul maltez a anunţat duminica aceasta că marina sa militară a salvat un grup de 37 de migranţi aflaţi în dificultate în Marea Mediterană şi care trebuie ar urma să fie transferaţi pe insulă în timpul zilei.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News