Întreruperea voluntară a sarcinii (IVG, până la trei luni) a fost legalizată în Italia în anul 1978. După a treia lună de sarcină, avortul rămâne posibil pentru motive terapeutice limitate, dar este un tip de intervenţie dificilă de efectuat întrucât 70% dintre ginecologi refuză să o practice, în numele ''obiecţiei de conştiinţă''.
''Am avut semnale potrivit cărora anumite femei, care nu sunt nici din Roma, nici din Milano, s-au prezentat pentru a şasea oară la clinica de urgenţă la Milano pentru o întrerupere de sarcină'', a declarat Matteo Salvini, care se bazează pe mărturia infirmierelor de la urgenţă.
''Nu este treaba mea, nici cea a statului să dea lecţii de morală sau de etică indiferent cui; este corect ca femeia să aleagă pentru ea însăşi şi pentru viaţa sa. Dar nu se pot considera clinicile de urgenţă ca soluţie la un mod de viaţă necivilizat'', a afirmat Salvini într-o reuniune publică la Roma.
"E timpul să spunem STOP miilor de cetăţeni non-italieni care se prezintă la urgenţă"
"Unii cred că aceste clinici de urgenţă sunt un distribuitor automat de îngrijiri medicale fără a plăti un cent. Este timpul să spunem 'stop' miilor de cetăţeni non-italieni care se prezintă la urgenţă. A treia oară când vă veţi prezenta, veţi plăti'', a continuat Matteo Salvini.
Declaraţiile sale au fost criticate în rândul clasei politice italiene. Liderul Partidului Democrat (aflat la guvernare), Nicola Zingaretti, a denunţat ''insultele, teoriile extravagante şi statisticile aleatorii'' ale lui Salvini.
"Din fericire, serviciile de urgenţă italiene nu ţin cont de aceste provocări, care nu aduc atingere serviciului sanitar italian'', a adăugat Zingaretti, potrivit Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News