Scorțișoara are o istorie îndelungată în utilizarea culinară, ca aromă și în fitoterapie.
Însă, unele cercetări arată că scorțișoara are potențial efecte neuroprotectoare, inclusiv împotriva bolii Alzheimer.
S-a demonstrat, de exemplu, că un compus din scorțișoară inhibă acumularea plăcilor de beta-amiloid în creier - un semn cheie al bolii Alzheimer.
Studiul în continuare al potențialelor beneficii cognitive ale scorțișoarei ar putea ajuta la dezvoltarea de strategii preventive pentru declinul cognitiv.
Scorțișoara și memoria
Recent, cercetătorii au realizat o meta-analiză a 40 de studii care au investigat efectele scorțișoarei asupra funcției cognitive. Aceștia au constatat că scorțișoara îmbunătățește semnificativ funcția cognitivă, descrisă ca fiind învățarea și memoria.
Studiul apare în Nutritional Neuroscience.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat 40 de studii care detaliau relația dintre scorțișoară și funcția cognitivă.
Pentru analiză, aceștia au inclus două studii clinice, cinci studii in vitro și 33 de studii in vivo, inclusiv 17 care au implicat șobolani, 15 la șoareci și unul la musca comună a fructelor.
Într-un studiu clinic, cercetătorii au constatat că mestecarea gumei de scorțișoară timp de 40 de zile a afectat pozitiv memoria la adolescenți. Celălalt studiu clinic, însă, nu a raportat nicio modificare semnificativă a memoriei atunci când a fost administrată pe cale orală.
Majoritatea studiilor au constatat că scorțișoara a afectat pozitiv învățarea și memoria.
Cercetătorii au remarcat că rezultatele lor nu au fost dependente de doză, ceea ce înseamnă că atât dozele mici cât și cele mari de scorțișoară au conferit efecte pozitive.
Includerea scorțișoarei în alimentație
"Publicul ar trebui să știe că scorțișoara vine în două tipuri: Cassia, așa-numita scorțișoară adevărată, și Ceylon, numită și scorțișoară chinezească", notează Dr. Sullivan.
"Consumul unor cantități mari de scorțișoară cassia poate afecta funcția hepatică, poate crește riscul de cancer pulmonar, hepatic și renal, de
Specialiștii au precizat că scorțișoara este considerată un medicament pe bază de plante medicinale sigur și are o istorie îndelungată în diverse culturi. Acest lucru înseamnă că ar putea fi inclusă cu ușurință ca parte a unei diete accesibile cu alimente integrale pentru o gamă largă de persoane.
"Recomand ierburile și condimentele culinare ca parte a unei diete antiinflamatorii sănătoase pentru creier. Scorțișoara face un ceai cald sau rece minunat, are un gust minunat cu cereale integrale și fructe, precum și este esențială pentru amestecurile de condimente savuroase din întreaga lume", a concluzionat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News