Șantierele de construcții din Italia, în pericol din cauza căldurii extreme. Toate activitățile trebuie oprite

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Șantierele de construcții din Italia, în pericol din cauza căldurii extreme. Toate activitățile trebuie oprite
Șantierele de construcții din Italia, în pericol din cauza căldurii extreme. Toate activitățile trebuie oprite

Sindicatele trag un semnal de alarmă: peste 35 de grade Celsius, din motive de sănătate și siguranță, toate activitățile trebuie oprite. Riscurile pentru muncitori, care sunt obligați să muncească din greu sub soarele arzător, sunt prea mari.

Căldura mare din ultimele zile continuă, cu temperaturi de peste 40 de grade înregistrate în toată Peninsula. Italia se pregătește să se confrunte cu o nouă săptămână de temperaturi record. Anticiclonul african face ca vara să fie una dintre cele mai călduroase din istorie.

Sindicatele trag un semnal de alarmă, cerând măsuri pentru a proteja sănătatea muncitorilor. În special, sindicatul din construcții Fillea CGIL a decis să lanseze campania "Căldură extremă, risc dublu" pentru a proteja siguranța și sănătatea sutelor de mii de muncitori angajați pe șantierele de construcții, conform presei italiene.

 

Sectorul construcțiilor, căldura reprezintă un pericol real

 

Șantierele publice, cum ar fi întreținerea drumurilor sau reamenajarea clădirilor, dar și cele private, mai ales în domeniul renovărilor pentru a profita de bonusurile de construcție, riscă să se închidă.

„Căldura extremă provoacă boli grave și crește riscul de accidente, mai ales pentru cei care fac munci obositoare sau lucrează în aer liber, cum ar fi lucrătorii din construcții", spune Fillea, care împreună cu confederațiile CGIL CISL UIL solicită guvernului o intervenție ad-hoc.

„Problema schimbărilor climatice și a fenomenelor extreme legate de acestea se află cu tărie printre prioritățile care trebuie abordate din partea sănătății și securității la locul de muncă.”, mai adaugă.

 

„Căldură extremă, risc dublu"

 

„Căldură extremă, risc dublu" este campania de informare lansată de Fillea "pentru a le oferi muncitorilor informații utile pentru a preveni apariția patologiilor legate de căldură, pentru a ști cum să le recunoască la primele simptome, cum să se comporte în caz de urgență, ce este obligat angajatorul să le garanteze lucrătorilor și în ce condiții pot recurge la fondul de disponibilizare", explică Fillea CGIL la prezentarea proiectului, propus și în principalele limbi vorbite de lucrătorii migranți care lucrează în acest sector, cum ar fi româna, albaneza, franceza și engleza.

 

Temperaturi ridicate? Prevenirea disconfortului

 

Tocmai în vederea prevenirii riscurilor pentru sănătatea și securitatea muncitorilor angajați în sectorul construcțiilor, Fillea CGIL explică faptul că fondul de disponibilizare ordinară este prevăzut în cazul temperaturilor care depășesc 35 de grade, reale sau percepute, pe care angajatorul le poate solicita pentru fenomene meteorologice nefavorabile, după cum explică reglementările INAIL în vigoare, cu ghiduri care pot fi consultate și online.

De asemenea, întreprinderile trebuie să asigure instrumente de detectare a temperaturii și a umidității și, dacă este necesar, să opteze pentru o reorganizare a programului de lucru și a activității. De exemplu, sunt necesare mai multe pauze și zone de odihnă utile și utilizabile.

Campania de informare intră în faza a doua

 

După o lună de întâlniri cu lucrătorii, campania promovată de Fillea CGIL „Căldură extremă, risc dublu” trece la faza a doua. Pentru a sensibiliza și mai mult lucrătorii din sectorul construcțiilor cu privire la pericolele generate de temperaturile ridicate, a fost publicat un videoclip de informare online pe rețelele de socializare ale sindicatului (Twitter, Instagram și Facebook) și a fost produs un spot sportiv de treizeci de secunde, care a fost promovat pe cele mai importante circuite radiofonice din Italia.

În plus, activitatea de distribuire de pliante continuă, mesajul fiind tipărit în diferite limbi pentru a fi transmis tuturor muncitorilor implicați în construcții, indiferent de naționalitatea lor.

„Temperaturile prea ridicate provoacă boli grave și cresc riscul de accidente, mai ales pentru cei care lucrează în aer liber cu sarcini mari”, se arată în comunicatul de presă emis de CGIL.

 

Sute de întreprinderi își restructurează programul de lucru

 

Prin distribuirea pliantului, al cărui text se bazează pe liniile directoare ale Inail (Worklimate), cu proiectul „Căldură extremă, risc dublu”, sindicatul își propune să evidențieze drepturile lucrătorilor și ale angajatorilor, oferind în același timp toate informațiile utile pentru a preveni îmbolnăvirile și accidentele, precum și modul de comportare în caz de urgență.

De asemenea, ca urmare a amplei mobilizări a sindicatului la nivel teritorial, dar și la nivel național, sute de întreprinderi își restructurează programul de lucru, multe solicită Cassa Integrazione (fondul de disponibilizare) prin închiderea șantierelor de lucru la ora 13.00, iar multe administrații locale emit interdicții de expunere în orele cele mai fierbinți, cum ar fi cea a Regiunii Calabria, care, se arată în ordonanță, interzice "munca în condiții de expunere prelungită la soare, de la 12.30 la 16.00, cu efect imediat și până la 31 august 2023, pe întreg teritoriul regional (...)".

Informații suplimentare despre campania "Căldură extremă, risc dublu" pot fi găsite pe internet la www.filleacgil.net

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel