Șapte ani de la Colectiv: Zeci de persoane au participat la slujbele de pomenire în memoria victimelor

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
Slujba de pomenire în memoria victimelor de la Colectiv (Sursa foto: Agerpres)
Slujba de pomenire în memoria victimelor de la Colectiv (Sursa foto: Agerpres)

Zeci de persoane au participat duminică la slujbele de pomenire oficiate în memoria victimelor din Clubul Colectiv, în curtea bisericii Sfântul Nicolae - Broşteni, dar şi în faţa fostei hale a fabricii Pionierul, unde a avut loc incendiul din 30 octombrie 2015.

De la ora 12.00, în curtea Bisericii Sfântul Nicolae - Broşteni, un sobor format din opt preoţi a oficiat slujba de parastas, în faţa monumentului, dar şi a troiţei dedicate celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de acum şapte ani. La monumentul respectiv a fost depusă şi o coroană de trandafiri albi din partea Patriarhului Daniel.

De la ora 13.00, a fost oficiată o slujbă de pomenire şi în faţa fostului club Colectiv. Tot aici au fost aşezate şi portretele celor 65 de victime ale incendiului. De la ora 18.00, rudele şi prietenii celor care au murit în tragedia din octombrie 2015 vor purta aceste portrete până la Parchetul General, în cadrul unui protest organizat de Corupţia ucide, Iniţiativa România şi Geeks For Democracy. Organizatorii critică faptul că "Dosarul #colectiv a fost instrumentat superficial, tergiversat, scindat", iar problema sistemului sanitar, a paturilor şi spitalelor pentru arşi, a infecţiilor nosocomiale "este departe de a fi rezolvată" după şapte ani. Totodată, "încă este permisă funcţionarea spaţiilor publice fără asigurarea protecţiei împotriva incendiilor şi situaţiilor de urgenţă", scriu organizatorii protestului, pe Facebook.

Coroane de flori din partea preşedinţiei, a Guvernului, a Senatului, a Camerei Deputaţilor, dar şi a patriarhului Daniel

 

În faţa fostul club Colectiv au fost depuse coroane de flori din partea preşedinţiei, a Guvernului, a Senatului, a Camerei Deputaţilor, dar şi a patriarhului Daniel.

Unul dintre cei care au participat la slujba de parastas a povestit că fiica lui a supravieţuit în urma rănilor provocate de incendiu, dar că ginerele său, Ionuţ Maior, şi-a pierdut viaţa, pe data de 7 noiembrie. Ambii au fost internaţi la Spitalul Universitar.

"Aveau două luni de la nuntă, pe 12 septembrie făcuseră nunta. (...) Era din Oneşti, era informatician, lucra în Bucureşti. Făcuseră amândoi facultatea, s-au cunoscut şi au rămas aici. Se spune că, despre morţi, numai de bine, dar toată lumea spune că el era cel mai bun", a precizat bărbatul.

El le-a mulţumit doctorilor de la Spitalul Universitar pentru faptul că au salvat-o pe fiica sa.

"Iniţial nu aveam speranţe nici în privinţa ei, dar e bine acum. (...) (Viaţa întregii familii, n.r.) s-a schimbat. Suntem mult mai trişti. Aveam alt mod de viaţă, de exprimare, înainte de asta. Acum suntem mai rezervaţi", a spus el.

Pe de altă parte, a apreciat că nu au existat îmbunătăţiri în ce priveşte măsurile de tratament în cazul marilor arşi.

"Dosarul a fost complex. Autorităţile au rezolvat o parte din el, o parte e rămas nerezolvată. În ce priveşte măsurile de tratament - nimic", a spus el.

Pe 30 octombrie 2015 a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv din Bucureşti, cel mai mare incendiu produs într-un club din ţară şi cel mai mare accident după anul 1989, soldat cu 64 de morţi şi 163 de răniţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel