Navele erau încărcate cu 290.000 de tone de produse alimentare și se îndreptau spre țări europene și asiatice, a precizat ministerul într-un comunicat, fără a oferi detalii.
Erdogan a discutat cu Zelenskiy despre trimiterea de cereale către țările africane
Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri că a discutat cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy despre trimiterea de cereale către țările africane, după ce Rusia a declarat că va relua participarea la acordul privind cerealele din Ucraina.
Într-un interviu acordat postului de televiziune turc ATV, Erdogan a declarat că președintele rus Vladimir Putin i-a propus anterior să trimită mai întâi cereale în țări precum Djibouti, Somalia și Sudan, spunând că în prezent oamenii mor de foame acolo.
"Situația de acolo nu este deloc bună. Dacă există o problemă în alte țări africane, vom efectua aceste transporturi. Am discutat despre acest lucru cu Zelenskiy în această seară", a declarat Erdogan conform Reuters.
Moscova a anunțat reluarea participării sale la acord
Moscova a anunțat reluarea participării sale la acord după ce Turcia și ONU au ajutat la menținerea fluxului de cereale ucrainene timp de mai multe zile fără un rol rusesc în inspecții.
Acordul privind cerealele, încheiat în urmă cu trei luni, a atenuat o criză alimentară globală prin ridicarea unei blocade rusești de facto asupra Ucrainei, unul dintre cei mai mari furnizori de cereale din lume.
De asemenea, Erdogan a mai spus în interviu că cancelarul german Olaf Scholz și-a schimbat poziția și că acum spune că trebuie găsit un teren comun cu Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Vezi și
"Șantajul" rusesc privind acordul de export de cereale a eșuat - consilier prezidențial ucrainean
Rusia reia participarea la un acord de eliberare a exporturilor de cereale din Ucraina, deoarece și-a dat seama că inițiativa ar putea funcționa și fără implicarea Kremlinului, a declarat miercuri un oficial ucrainean de rang înalt.
Consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a declarat, într-o declarație scrisă pentru Reuters, că decizia Moscovei a arătat că "șantajul" rusesc și "escaladarea și amenințările" eșuează atunci când întâmpină un răspuns hotărât.
"Într-un fel sau altul, Rusia, stânjenită, a revenit la "inițiativa cerealelor", deoarece s-a dovedit brusc că coridorul cerealelor ar funcționa chiar și fără participarea Kremlinului", a declarat Podolyak.
Continuă știrea aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News