Șarlota cu lămâie (Lemon charlotte) este o variantă a desertului de origine franceză, de obicei umplut cu cremă de vanilie sau ciocolată. Este un desert care se obține fără coacere, cu un aspect pe cât de interesant, pe atât de ușor de realizat.
O coroniță de pișcoturi sau biscuiți Savoiardi înconjoară partea cremoasă a șarlotei preparată cu o cremă asemănătoare cu cea a unui cheesecake, făcută din Philadelphia și smântână.
În mijloc și la suprafață punem un strat subțire de pastă de lămâie, preparată cu coaja și pulpa citricelor, zahăr și miere.
Un desert rafinat și proaspăt, perfect pentru a vă surprinde oaspeții și de a vă bucura de o pauză delicioasă.
Ingrediente (formă de tort de 22 cm)
- Biscuiți savoiardi după gust
Pentru crema de bază ai nevoie de:
- 300 g philadelphia
- 500 ml de smântână proaspătă
- 90 g zahăr pudră
- 15 g foi de gelatină
- 75 ml apă
- coaja rasă de la 1 lămâie
Pentru crema de lămâie ai nevoie:
- 30 g coajă de lămâie
- 45 g pulpă de lămâie
- 50 g miere
- 50 g zahăr pudră
- 130 g zahăr granulat
Șarlotă cu lămâie, fără coacere. Mod de preparare
Pentru a pregăti șarlota cu lămâie, mai întâi se pune gelatina în apă rece pentru a se înmuia timp de aproximativ 10 minute.
Folosind cantitatea de apă indicată, nu va fi nevoie să o stoarcem înainte de a o adăuga la restul ingredientelor, deoarece gelatina s-o absoarbă aproape complet.
Între timp, într-o cratiță mică se amestecă brânza Philadelphia cu zahărul pudră.
Se pun pe foc mic, pentru ca aceste două ingrediente să se înmoaie și să se amestece bine. Se amestecă cu un tel de mână și se aromatizează cu coaja rasă de lămâie.
Când amestecul este cremos și fierbinte, se oprește focul și se adaugă gelatina înmuiată în apă. Se amestecă bine până când gelatina se dizolvă complet.
Se lasă să se răcească în timp ce lucrăm la crema de lămâie.
Cum facem crema de lămâie
Șarlota cu lămâie are nevoie de cremă de ... lămâie. Iată cum se face.
Amestecăm zahărul granulat, coaja de lămâie (nu partea albă, care ar putea fi prea amară), pulpa de lămâie decojită, mierea și zahărul pudră.
Nu uitați să alegeți o lămâie organică, netratată și să o spălați bine înainte de utilizare.
Amestecați totul, de mai multe ori, până când obțineți un amestec omogen, cu o consistență destul de lichidă. Se pune la frigider să se întărească cel puțin 30 de minute.
Separat, într-un bol mare, se bate smântâna proaspătă cu un mixer electric și se adaugă crema Philadelphia răcită. Se amestecă totul ușor cu o spatulă.
Tăiați cu un cuțit un capăt al biscuiților (aproximativ 1-2 cm) pentru a-i face pe toți egali. Apoi, se așează inelul unei forme de tort cu balamale de 22 cm pe o farfurie de servire și se aranjează biscuiții în jurul acestuia.
Se toarnă jumătate din bază în centru, apoi cu o lingură se distribuie o parte din pasta de lămâie. Se acoperă cu crema rămasă, nivelând bine cu o spatulă, iar șarlota cu lămâie e aproape gata.
Turnăm restul de cremă de lămâie și acoperim uniform întreaga suprafață.
Înainte de a fi gata de servire, această șarlotă cu lămâie se pune la frigider să se compacteze timp de aproximativ 3-4 ore.
După acest timp, se scoate inelul tăvii și se decorează cu o panglică și câteva felii de lămâie.
Vezi și: Banana Bread (chec cu banane). Încearcă-l o dată și nu vei mai face niciodată chec clasic
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News