Sarmalele reprezintă una dintre mâncărurile preferate de români. Cu varză, cu viță sau cu alte tipuri de frunze, sarmaua este un preparat nelipsit de pe mesele popoarelor balcanice.
Ingrediente:
Citește și Secretul gogoşelelor aromate cu flori de salcâm, reţetă păstrată de la bunici
200 grame dovleac crud dat prin răzătoare (sau mărunțit bine),
1 ceapă,
150 grame orez,
2-3 linguri amestec de rădăcinoase mărunțite bine (morcov, păstârnac, țelină),
1 ardei gras roșu tocat mărunt,
1 conserve roșii cuburi (pasate bine),
sare, piper,
1 linguriță de cimbru uscat (pudră),
1 lingură ulei.
Vezi și: Tort Lacrimile îngerilor: Rețeta pas cu pas a desertului divin, irezistibil
Mod de preparare sarmale de post cu dovlecei în foi de viță, pas cu pas
Se curată ceapă și se toacă mărunt.
Se încinge uleiul, se adaugă ceapă și se călește puțin, până devine sticloasă.
Se adaugă restul de legume mărunțite bine; se amestecă fără oprire, că să nu se prindă de fund (2 min). Se adaugă orezul și se omogenizează (se amestecă pe foc încă 1-2 min).
Se adaugă jumătate din cantitatea de roșii pasate și puțină apă, cât să acopere întreagă compoziție; se lasă la fiert, la foc mic, până când orezul ajunge la consistentă al dente și a absorbit lichidul aproape complet (eventual, dacă mai e nevoie, în timpul fierberii se mai adaugă puțină apă).
Se adaugă cimbrul, sare și piper după gust; se lasă compoziția la răcit (timp în care se va mai și întări puțin, deoarece orezul se umflă).
Pentru sarmalele de post cu dovlecei se pregătesc frunzele de vită, desfăcându-se cu grijă și clătindu-le cu apă rece, apoi scurgându-le în sită.
Se așază cu linguriță câte puțină compoziție de orez cu dovleac într-un colț al frunzei de viță și se rulează cu grijă; capetele frunzei se întorc spre interior, strângându-le ușor, astfel încât compoziția să fie bine sigilată în interiorul sarmalei, dar nici frunza să nu se rupă.
După rularea sarmalelor, acestea se așază într-un vas, se acoperă cu roșiile pasate rămase și eventual puțină apă.
Sarmalele se acoperă cu restul de frunze de viță rămase neutilizate, ori cele ce erau rupte și n-au putut fi folosite la rulat Sarmalele se pot fierbe pe foc/plită, la foc mic, sau în cuptor;
mai există și varianta fierberii lor in slow cooker. Nu e nevoie să stea prea mult la fiert, deoarece compoziția a fost înainte prefiartă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News