Scade prețul gazelor. Azi, cel mai mic preț din iunie 2022 până în prezent

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Prețul gazelor în Europa scade, pe măsură ce țările Uniunii Europene au reușit să umple rezervele mai devreme decât se preconiza. 

Preţul gazelor naturale în Europa a atins astăzi cel mai scăzut nivel din luna iunie, în timp ce Uniunea Europeană îşi multiplică eforturile de compensare a livrărilor ruseşti de gaze, iar mai multe ţări membre au anunţat rezerve mai mari decât cele preconizate.

La bursa specializată din Olanda gazul pentru contractele futures s-a tranzacţionat cu puţin peste 137 de euro pentru un Megawatt-oră, după ce a scăzut anterior la puţin peste 131 de euro, curs nemaivăzut din luna iunie. În acelaşi timp analişti financiari citaţi de France Presse susţin că rezervele europene de gaze naturale se umplu mai repede decât se preconiza acum câteva luni.

Comisia Europeană este aşteptată să prezinte mâine noi propuneri de atenuare a creşterilor de preţuri la energie. Bruxellesul doreşte inclusiv stabilirea unui mecanismul de achiziţionare în comun a gazelor la nivelul întregii Uniuni, dar şi revizuirea indicelui TTF al bursei gazelor din Olanda, folosit drept referinţă în tranzacţiile europene şi pe care Comisia îl consideră mărit în mod artificial, relatează Rador. 

 

Uniunea Europeană vrea să limiteze specula pe prețul gazelor

 

 

Potrivit unui document de lucru consultat de Bloomberg, Comisia Europeană intenţionează să propună un mecanism temporar pentru a împiedica creşterile extreme de preţuri în tranzacţiile cu derivative prin intermediul unei limite dinamice pentru tranzacţiile care au loc pe hub-ul Title Transfer Facility din Amsterdam.

Piaţa gazelor naturale a fost foarte sensibilă la intervenţiile UE destinate ţinerii sub control a efectelor crizei care a stimulat inflaţia şi a adus economiile în pragul recesiunii. Executivul comunitar urmează să propună marţi un nou pachet de măsuri destinat să contracareze impactul reducerii livrărilor de gaze ruseşti asupra companiilor şi consumatorilor. Planul Comisiei urmează să fie discutat de liderii UE la summitul lor care va avea loc la Bruxelles în perioada 20-21 octombrie.

Uniunea Europeană a cerut deja statelor membre să îşi reducă, voluntar, consumul de gaze cu 15% iar comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, analizează un plan care ar face această reducere a consumului una obligatorie. În paralel, Simson a avertizat zilele trecute că orice măsuri destinate limitării preţului gazelor naturale nu trebuie să afecteze eforturile care sunt destinate diminuării cererii de gaze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel