Scandal în Germania după facilitățile acordate persoanelor vaccinate

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

 Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) a criticat dur, joi, decizia Guvernului Angela Merkel, aprobată de Bundestag, de relaxare a restricţiilor antiepidemice în mod diferenţiat, pentru persoanele vaccinate şi vindecate de COVID-19.

"Libertăţile nu trebuie oferite fragmentat, ci doar în întregime", a declarat deputata FDP Christine Aschenberg-Dugnus, citată de revista Der Spiegel.

"Când au aprobat restricţiile, au acţionat foarte rapid, însă când trebuie să le anuleze, au nevoie de foarte mult timp", a argumentat Christine Aschenberg-Dugnus.

La rândul său, deputatul Ulrich Oehme, membru al formaţiunii Alternativă pentru Germania (AfD, extremă-dreapta), a acuzat Guvernul Angela Merkel că "plasează oamenii unii împotriva celorlalţi", cerând revenirea "la normalitate" şi argumentând că restricţiile antiepidemice sunt ineficiente.

Deputatul Jan-Marko Luczak, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul cancelarului Angela Merkel, a respins imediat criticile, argumentând că studiile arată că persoanele vaccinate prezintă risc mai redus de contagiere.

Bundestagul, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei, a aprobat, joi, proiectul Guvernului Angela Merkel de a le acorda facilităţi persoanelor vaccinate sau vindecate de COVID-19. În favoarea proiectului s-au pronunţat parlamentarii din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Partidului Social-Democrat (SPD), Alianţei 90/Verzi şi Die Linke. Membrii Partidului Liber-Democrat (FDP, opoziţie) s-au abţinut de la vot, iar deputaţii formaţiunii Alternativă pentru Germania (AfD, opoziţie) au votat împotrivă. Proiectul va intra în vigoare dacă va fi aprobat şi de Bundesrat, Camera superioară a Parlamentului de la Berlin, însă există riscul de a fi contestat la Curtea Constituţională.

Guvernul cancelarului Angela Merkel a decis, marţi, să propună Parlamentului Germaniei aprobarea de privilegii pentru persoanele vaccinate şi pentru cele vindecate de Covid-19, ignorând criticile referitoare la drepturile fundamentale şi la starea de confuzie socială.

Planul este criticat dur de Bodo Ramelow, premierul landului Turingia. "Situaţiile celor testaţi, celor vaccinaţi şi celor care trebuie să demonstreze imunizarea ar trebui tratate egal. Guvernul pare a contribui la confuzie, nu la facilitarea situaţiei", a afirmat Bodo Ramelow.

Consiliul Europei a avertizat asupra certificatelor de vaccinare

Pe 14 aprilie, Consiliul Europei a emis o serie de recomandări adresate guvernelor statelor membre privind protejarea drepturilor omului. Consiliul Europei admite că, "în contextul pandemiei, mai ales în cazul călătoriilor, sunt necesare unele măsuri pentru armonizarea sau facilitarea procedurilor de certificare că o persoană este vaccinată".

"Pe de altă parte, utilizarea unor astfel de certificate sau date privind imunizarea în scopuri nonmedicale pentru a garanta acces privilegiat sau exclusiv la anumite drepturi generează multe probleme referitoare la respectarea drepturilor omului şi ar trebui luate în considerare cu prudenţă", a atras atenţia Consiliul Europei.

Proiectele privind certificatele de vaccinare au generat tensiuni politice în Statele Unite şi în Marea Britanie. Administraţia Joseph Biden a anunţat deja că nu va juca niciun rol în crearea vreunui sistem de acces la anumite activităţi în baza certificatelor de vaccinare. Deciziile vor putea fi luate doar la nivel local.

PARLAMENTUL UE CERE CA PERMISUL DE VACCINARE SĂ FACILITEZE LIBERA CIRCULAŢIE "FĂRĂ DISCRIMINARE"

În Uniunea Europeană, unii politicieni şi unele state membre se opun proiectului Comisiei Europene privind instituirea "certificatului verde digital". Utilitatea documentului urmează să fie stabilită.

Parlamentul European a aprobat, săptămâna trecută, poziţia de negociere privind "Certificatul UE COVID-19". Comisia Europeană a propus crearea "Certificatului Verde Digital", care ar urma să certifice vaccinarea, vindecarea de Covid-19 sau neinfectarea (prin prezentarea unui rezultat negativ).

Parlamentul European a decis schimbarea denumirii în "Certificatul UE COVID-19", un document care, dacă va fi aprobat alături de Consiliul UE, ar urma să fie în vigoare cel mult 12 luni.

Pentru a evita situaţiile de discriminare, Parlamentul UE cere ca testele pentru imunitate şi depistarea contagierii să fie gratuite, pentru a fi egalitate cu persoanele vaccinate.

"Oricum, certificatele UE COVID-19 nu vor fi niciodată documente de călătorie şi nici nu vor fi o precondiţie pentru exercitarea libertăţii de circulaţie", a subliniat Parlamentul European, relatează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel