Coaliţia guvernamentală de la Roma a intrat într-o dispută pe tema legalizării situaţiei a numeroşi migranţi ilegali pentru a suplini astfel lipsa forţei de muncă în agricultură în urma pandemiei de coronavirus, conflict ce a întârziat aprobarea unui pachet de măsuri economice pentru susţinerea economiei, relatează marţi Reuters.
Odată cu restricţiile de circulaţie şi cu blocajele la frontiere, lucrătorii europeni care înainte veneau în Italia pentru a munci ca zilieri în agricultură, majoritatea români, bulgari şi polonezi, acum nu mai pot călători, astfel că sectorul agricol italian se confruntă cu riscul unei penurii de forţă de muncă în plin sezon de recoltare.
În consecinţă, membri ai guvernului condus de Giuseppe Conte au propus ca soluţie legalizarea şederii în Italia pentru o parte din cei aproximativ 560.000 de migranţi aflaţi în această ţară fără acte în regulă şi care să poată lucra astfel cu contracte de muncă în agricultură şi în sectorul de îngrijiri.
Mişcarea 5 Stele (M5S) se opune permiselor de lucru temporare
Însă partidul Mişcarea 5 Stele (M5S) se opune acordării unor permise de lucru temporare pentru migranţi, susţinând că de pe urma acestei măsuri ar putea profita unii şefi fără scrupule, măsură sprijinită în schimb de celelalte partide ale coaliţiei, respectiv Partidul Democrat, Italia Viva şi LeU. Liderul M5S, Vito Crimi, mai critică faptul că ultima versiune a decretului ''încă include amnistia pentru cei care recunosc că au desfăşurat anterior practici lucrative ilegale''.
Poziţia M5S a fost calificată de Partidul Democrat drept ''absurdă'', în timp ce ministrul agriculturii, Teresa Bellanova, membră a formaţiunii Italia Viva, a ameninţat că demisionează dacă propunerea nu este adoptată, informează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News