Scandal pe Legile securității. Drulă: "Îi cer lui Iohannis să se delimiteze clar de acest derapaj"

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:

Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă, spune despre noile legi ale securității naționale că este nevoie de modernizarea cadrului legislativ pentru siguranța națională, „dar, sub nicio formă, nu putem să ne folosim de asta pentru a crea condițiile propice unei noi dictaturi”.

"Am atras atenția încă de la crearea actualei coaliții de guvernare că avem de-a face cu un guvern al socialismului cu epoleți. Sunt dovezi zilnice și tot mai grave că e vorba nu numai de incompetență, ci și de rea-voință. Ultimele pe listă sunt proiectele de legi privind siguranța națională din care presa a publicat deja pasaje relevante. Aceste proiecte, în spiritul și litera lor, reprezintă cel mai grav derapaj politic din ultimii ani. Scrise în disprețul principiilor și instituțiilor democratice, ele vor consfinți o dominație absolută a serviciilor secrete asupra vieții publice românești. Cetățenii, companiile, ong-urile și funcționarii publici vor fi clasa de jos, iar președintele și serviciile secrete vor fi deasupra legii și a oricărui control democratic”, scrie pe Facebook Cătălin Drulă.

El apreciază că președintele Klaus Iohannis și coaliția sa vor să pună România pe același palier cu Belarus”.

„O republică a securiștilor. E grav, e periculos, e iresponsabil! Da, e nevoie de modernizarea cadrului legislativ pentru siguranța națională. Dar, sub nicio formă, nu putem să ne folosim de asta pentru a crea condițiile propice unei noi dictaturi. Îi cer președintelui României să se delimiteze clar de acest derapaj și, măcar în al doisprezecelea ceas, să acționeze cu demnitatea și responsabilitatea cu care e dator funcției și poporului care l-a ales”, încheie Drulă, potrivit Mediafax.

Ce conțin Legile Securității

 

Potrivit proiectelor - care nu au intrat încă în circuitul legislativ - persoanele fizice și juridice, precum și autoritățile și instituțiile publice, ar putea fi obligate să acorde sprijin SRI atunci când serviciu cere acest lucru, în cadrul operațiunilor sale.

În plus, cei cărora SRI le cere ajutorul nu vor avea voie să vorbească despre informațiile furnizate. „Persoana solicitată este obligată să păstreze secretul asupra aspectelor care au făcut obiectul cererii”, se arată în proiectul de lege.

Alte prevederi controversate privesc modalitatea de anchetare a personalului SRI.

La propunerea serviciului secret, s-a agreat ideea ca procurorul să poată intra în sediile SRI doar cu aprobarea șefului statului, iar ofițerii serviciului să poată fi anchetați, percheziționați sau reținuți doar de anumiți procurori agreați. Nu e clar, din informațiile publicate până în prezent, cine ar urma să fie aceștia.

Altă propunere este ca anchetatorii să poată intra într-un sediu al serviciului secret doar după informarea prealabilă a șefului SRI.

Cristina Guseth, de la Freedom House România, arată că prin aceste legi analizate în secret de politicieni este pe cale să se formeze o nouă castă în societate.

„Mi se par acțiuni care nu țin de anul 2022. Este o încercare de întoarcere în timp, la vremurile pe care le credeam apuse”, spune Cristina Guseth.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel