SCANDAL uriaș în Italia: Restricțiile se impun în baza unor cifre GREȘITE. Medicii fac apel la Guvern

Liviu Ludovic |
Data publicării:
proteste_napoli_duminica
proteste_napoli_duminica

E scandal de proporții în Italia, la doar o săptămână după implementarea noului sistem de monitorizare în funcție de care se stabilește gravitatea situației în regiuni și, implicit, declararea zonelor galbene, portocalii sau roșii. Lipsa datelor, datele incomplete sau foarte vechi sunt doar câțiva dintre factorii care duc la decizii greu de acceptat de italieni. Specialiștii în sănătate publică fac un apel la Guvernul Conte să reglementeze urgent această situație.

Publicitate

Sistemul de monitorizare de la baza ultimului DPCM are deja nevoie de revizuire, după ce experții din sănătate au ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la acuratețea datelor. Potrivit publicației Corriere Della Sera, algoritmul complicat care stă la baza decretării zonelor galbene, portocalii și roșii a provocat multe nemulțumiri, iar oamenii au ieșit în stradă.

Cum se decide care zonă e roșie 

 

Potrivit metodologiei prezentate de premierul Giuseppe Conte, în momentul în care se face evaluarea unei regiuni, se ține cont de nu mai puțin de 21 de parametri. Algoritmul cuprinde, printre altele, date privind infecțiile, focarele, numărul de spitalizări, paturi, teste, situația la terapie intensivă. Acest calcul complicat i-a făcut pe italieni să accepte și mai greu restricțiile vieții de zi cu zi și ale activităților economice.

Potrivit contestatarilor acestei metodologii, regiunile raportează date incomplete, uneori foarte târziu și care nu mai au legătură cu realitatea. Aceste date ajung la inspectori din Ministerului Sănătății care le analizează și decid.

Anomalia de la Napoli și modificarea parametrilor

 

Această situație controversată a ieșit la iveala la Napoli, acolo unde datele colectate din spitale au provocat restricții dure. Au urmat apoi proteste de stradă, ciocniri politice și instituționale.

Protestele au continuat apoi și în alte orașe. De exemplu, în Calabria a fost declarată carantină, deși se înregistrau aproximativ 300 de cazuri pe zi. Decizia a fost motivată însă prin incapacitatea spitalelor de a asigura tratamentul pacienților de la Terapie Intensivă.

Pe 09 noiembrie, autoritățile au participat la o întâlnirea decisivă pentru a înțelege situația și pentru a pune capăt acestei confuzii. S-a stabilit că nivelul de risc trebuie clasificat în timp util, astfel încât să poată fi evaluată necesitatea luării de măsuri dure. O comisie formată din șase experți trebuie să stabilească evoluția curbei de infectare în toate zonele, precum și situația spitalelor și a serviciilor de prevenire.

"Este necesară o analiză aprofundată a sistemului de monitorizare pentru a răspunde mai bine noilor cerințe impuse de Dpcm din 3 noiembrie,în special prin evaluarea includerii unor date mai oportune privind ocuparea paturilor. Totodată, vor fi emise alerte acolo unde gradul de ocupare al paturilor depășește 50%", potrivit autorităților sanitare. 

Ministrul Speranza cere date actualizate

 

Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, a reiterat necesitatea raportării unor date actualizate, concluzie întărită și de membrii comitetului științific. "Trebuie să folosim cea mai proaspătă radiografie a datelor", a spus Speranza.

"În fiecare vineri, camera de control va trebui să evalueze paturile în terapie intensivă și internările obișnuite actualizate cu o zi înainte de ședință, precum și raportul de admitere cu proiecția pentru următoarele 30 de zile. CTS subliniază importanța completitudinii, corespondenței și actualității fluxului de informații, care devine de o importanță absolută în pregătirea ordonanței ministrului sănătății".

Oamenii de știință sunt convinși că, pentru a fi cu adevărat eficient, sistemul trebuie să ia în considerare numărul de paturi disponibile, cel de terapie intensivă și indicele de transmisie RT.

covid italia controversa regiuni

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel